YABAN KUĞULARI SARIYER SAHİLİNİ MESKEN TUTTU..!

ÖZEL HABER

Havaların soğuk gitmesi nedeniyle göçmen kuşlardan olan yaban kuğuları, bir süreden beri Sarıyerlilerin konuğu oldu. Tatlı su kuşları olmasına karşın boğazın tuzlu suyuna inen ve burada bir süredir dinlenen kuğular karınlarını küçük balıklarla ve yakındaki inşaatta çalışan işçiler tarafından atılan ekmeklerle doyuruyorlar.

 Sarıyer’in simgesi martılarla arkadaş olan kuğular, boyunları uzun olduğu için martı ya da karabataklar gibi dalarak avlanmaya da gerek duymuyor. Sarıyer sahilinde pek nadir görüldüğü belirtilen kuğuların fotoğraflarını çeken vatandaşlar ilk bakışta kaz ya da ördekle karıştırıyorlar, ancak yakından incelediklerinde kuğu olduğunu anlıyorlar.
Bu arada Sarıyer göçmen kuşların göç güzergahı üzerinde olduğundan her yıl belli dönemlerde kuzey ülkelerinden gelen binlerce yabani kuş Sarıyer üzerinden uçarak sıcak ülkelere geçiyor, mevsim sonunda da yeniden aynı yoldan dönüyorlar.

KUĞULARLA İLGİLİ ANSİKLOPEDİK BİLGİ
Yaşadığı yerler: Göl ve nehirlerin berrak su kenarlarında. Özellikleri: Uzun ve kıvrık boyunlu, beyaz veya siyah-beyaz tüylü, büyük bir su kuşu. Boyu 1, 5-2 metre, kanat açıklığı 3 metre kadardır. Göçücüdür. Ömrü: 100-150 yıl. Çeşitleri: Sessiz kuğu , ötücü kuğu , Bewick kuğusu, kara kuğu , karaboyunlu kuğu  iyi bilinenleridir.



Ördekgiller familyasından uzun ve zarif boyunlu, geniş kanatlı, yaban kazına benzeyen bir su kuşu. Boyu, 1, 5-2 m, kanat açıklığı 3 m’yi bulur. Yaban ve evcil türleri vardır. Çoğunun tüyleri bembeyazdır. Avustralya kuğuları siyah tüylüdür. Güney Amerika’da kara boyunlu olanları da vardır. Geniş kanatlarıyla iyi uçar, perdeli ayaklarıyla da gayet iyi yüzerler. Göçücüdür. Boyunları uzun olduğundan suyun içindeki yiyecekleri rahat arayıp bulurlar. Suya dalmadan uzun başlarıyla sığ suların diplerini karıştırarak besin ararlar. 
Dünyada tropik bölgeler dışında hemen hemen her yerde yaşayan kuğular, mutedil ve soğuk bölgeleri severler. Sessiz kuğular, parklarda en çok rastlanan süs kuşlarıdır. Boynundaki kıvrım ve portakal renkli gagasının dibindeki siyah kabarcık ile diğerlerinden kolayca ayrılır. Kuzey Avrupa, Doğu Sibirya, Balkan Yarımadası, Güney Rusya ve Türkistan’da yabani olarak bulunurlar. Soğuk yerlerde yaşadıklarından bulundukları suyun donmaması için küçük bir alanda devamlı hareket ederler veya kıyıdaki tuzlu sulara göç ederler. Soğuk memleketlerde ve kışın suları donan yerlerde kuğu beslemek çok güçtür. Otçul hayvanlardır. Yumurta ile çoğalırlar. 
Tuncay Dağlı-Sarıyer Kent

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.