İmamoğlu: Taksi ısrarımız karşısında boyun eğdiler

GÜNDEM

İstanbul’da toplumsal bir sorun haline gelen taksi sorunuyla mücadele sürüyor. Son zamanlarda artan denetimler ve UKOME kararı ile taksi sorununun çözüm yolunda ciddi bir ilerleme kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin, attığı adımlar sonuç verdi. İhtiyaç fazlası 1803 minibüs ile 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi UKOME’de onaylandı. Minibüs ve dolmuştan dönüşen taksilerde güvenlik ile konfor şartları üst düzey tutulacak. Taksi sahipleri ile şoförler ise belirlenen şartlara uymaları konusunda taahhüt verecek.

DENETİMLER SIKLAŞTI, TAKSİLER TRAFİKTEN MEN EDİLDİ

Birçok taksici hakkında yapılan şikayetler üzerine gerçekleştirilen denetimlerde çok sayıda şoföre ceza kesilirken, araçlar da belli süreliğine trafikten menediliyor. Menedilen araçlar ise Yediemin otoparklarına çekiliyor.

Son günlerde artan denetimler sonrası birçoğu 10 günlüğüne trafikten menedilen araçlar otoparkları doldurdu. Yediemin otoparklarındaki taksi yoğunluğu dikkat çekti.

CEZA YAĞDI

6 Aralık'ta İBB, 2022 yılının ilk 10 ayında taksilere ilişkin toplam 63 bin 844 şikayet iletildiğini açıklamıştı. 14 bin 93 şikayete yaptırım uygulanırken, 10 bin 696 farklı araca toplamda 42 bin 560 TL ceza kesildiği aktarıldı.

2022'nin ilk 10 ayında 2 bin 27 aracın emniyet ve zabıta tespitiyle 10 gün süreyle trafikten menedilerek, çalışma ruhsatları askıya alındı.

“ISRARIMIZ KARŞISINDA BOYUN EĞMİŞLERDİR”

Karar sonrasında konuya ilişkin konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İBB olarak, başkanı ben ve bütün ekip arkadaşlarım taksi ihtiyacı konusunda kararlılığımızı ortaya koyarak, vatandaşımızı arkamıza alarak yüzde 80-90, vatandaşımız bu işi engelleyenin, o masalara oturup sadece engellemek için el kaldırıp indirdiklerini gördükleri için; direnç gösterip, karşı koyup yüzde 80-90 ses çıkardıkları için, iktidarın temsilcileri korktukları için, bu tepkiden ürktükleri için bizim bu ısrarımız karşısında boyun eğmişlerdir. Doğru olanı yapmışlardır. Taksilerin piyasaya çıkması için son UKOME’de olumlu oy kullanmışlardır.” dedi.

“O TEKLİFİ ORAYA GETİREN İBB”

İmamoğlu taksi plakasındaki tekelleşmeyle ilgili de konuşarak, “O teklifi oraya getiren İBB zaten. Sonuçta İstanbullu kazanmıştır. Ama bu yetmez, daha fazla ihtiyacı vardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ve başkanı olarak şunu söyleyeyim: İstanbul’daki Taksiciler Odası Başkanı, İstanbul’daki taksi esnafının çıkarını ve iyiliğini değil, sadece İstanbul’daki taksi plakalarının çıkarlarını düşündüğünden, hâlâ bu işte bir direnç ortaya koymaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

AKSU: KALİTELİ HİZMET PARAYLA OLUR

Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, diğer illerdeki taksi açılış ücretlerini örnek göstererek İstanbul'daki taksiciler için zam isteğini yeniledi. Aksu konuyla ilgili, "Zam isteyişlerimizin sebebi var. Kaliteli hizmet parayla olur. Önceki idarenin zam vermeyişi, yeni idarenin az zammından dolayı toplu taşımadan daha ucuzuz. Komşu illerden tarifeleri aldım. Balıkesir ve doğuda büyükşehir belediyelerimizden tarifeleri aldım. Doğuda açılış 15 lira, kilometre başı 12 lira 50 kuruş. Balıkesir'de açılış 9 lira, kilometrede 9 lira yazıyor. Bizim taksimetre ücret tarifemiz kilometrede 6 lira 30 kuruş, açılış 9 lira 80 kuruş. O kadar geri kaldık ki taksimetre ücret tarifesi açısından. 3 kişi artık toplu taşımayı kullanmaya gerek duymuyor." dedi.

“BİR KİŞİ İKİ TAKSİ ALAMAZ AMA AKRABASI ALIR, YASAK MI?”

Daha önce UKOME'de İBB'nin 5 bin taksi önerisine şiddetle karşı çıkan Aksu, "Biz emeğimizle, ekmeğimiz için siyaset ayrımı yapmadan hangi siyasi parti olursa olsun, esnafımızın kesinlikle hakkını koruduk. Bizim partimiz ekmek partisi. Havalimanı taksi konusunda orada bir kooperatif var. İşletme bedeli ödüyor. Orada bazen yolcu oluyor, taksi yetersizliği oluyor. Bazen de yolcular şehirden gelen ticari araçları tercih ediyor. Konuyu valiliğimize, İçişleri Bakanlığımıza ilettik. Oradaki kooperatifin haklarını korumakla mükellefiz. Biz büyükşehir belediyemizle oturalım, kararlar alalım, konuyu ortak çözelim. Maalesef belediye başkanımız sürekli bize parmak salladı ama maalesef hiç istişare etmedi. Biz çözüme varız. Gerçek anlamda bir kişi iki tane ticari taksi alamaz; ama akrabası, çocuğu, eşi alır, yasak mı?" ifadelerini kullandı.

"TAKSİ SAYISININ ARTIŞINA KARŞI DEĞİLİZ"

Taksi sayısının artışına karşı olmadıklarını belirten Aksu, "Herkes pik saatlerde sabah 07-10.00 arası, öğle sonrası, akşam üzere toplu taşımaya binemedikleri için, kullanamadıkları, tarife de yüksek olduğu için taksiye yöneliyor. Biz kesinlikle taksi sayısının artışına karşı değiliz. İBB'nin önerdiği teklife karşıyız. Bir ciklete 2 kilometre yolculuk yapıyoruz. Eskiden kısa mesafeleri yaklaşık yarım saatte götürüyorduk. Aslında o kadar trafik yoğunlaştı ki, yüzde 90'a varan yoğunluk yaşamaya başladık. Trafik yoğunluğundan dolayı kısa yolculukları 1,5 saatte yapabiliyoruz. Paris'i inceledik. Paris'te lüks taksilere ayrılmış özel tercihli yollar var. Paris, New York, Londra'nın taksimetre ücretleri buranın 5-10 katı. Hak ettiğimiz oranda bize tarife iyileştirilmesi yapılsın, herkes ekonomisine göre taşınmayı kullansın. 16 milyon birden taksiyi tercih ederse bu yükü kaldıramayız zaten." şeklinde konuştu.

Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.