Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Türkiye'den Somaliye Büyük Jest!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu taşıma hizmeti bulunmayan Somali’nin başkenti Mogadişu’ya 30 adet otobüs gönderileceğini belirterek, "Toplu taşıma süreci de başlamış olacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada Somali’ye Türkiye’nin verdiği desteği anlattı.

"SOMALİ, BÖLGEDE UMUDUN ADI OLDU"
"Tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2011 yılında yıkımın eşiğinde olan, tüm umudunu yitirmiş olan Somali, ülkemizin ve uluslararası ortaklarımızın çabalarıyla yeniden ayağa kalkıyor. Bir dönem istikrarsızlıkla, kaosla, insani krizlerle özdeşleşen Somali, hamdolsun bugün bölgede umudun adı oldu. Somali’nin sıkıntıları henüz bitmiş değil. Terörizm ile mücadele ve devletin yeniden inşası olmak üzere birçok kritik mesele çözülmeyi bekliyor. Kısa sürede Somalili kardeşlerimizin aldığı mesafe, ülkenin geleceği konusunda ümitvar olmamız için yeterlidir. Bu sürecin en önemli adımı bu yıl gerçekleşecek olan seçimlerdir. Somali hükümeti ve burada bulunan bölgesel başkanlar, seçim sistemi konusunda takdire şayan bir çaba gösterdiler. Uzlaşı kültürünün yerleşmesi, sorunların diyalogla çözülmesi noktasında kıymetli bir adım attılar. Bu vesile ile bir kez daha kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

"SOMALİ HUZURA ERENE KADAR ÇALIŞMALARIMIZI DEVAM ETTİRECEĞİZ"
Somali’de yapılacak seçimler için temennilerde bulunan Erdoğan, "Seçimlerin barış huzur ve güven içinde geçmesine büyük önem atfediyoruz. ’Kardeş insanın tıpkı omzu gibidir’ diyor. Türkiye tüm kurumları ile resmi ve gönüllü çalışanları ile Somali’nin yeniden inşasına omuz vermektedir. Somali ülkemizin Afrika kıtasına bakış açısının adeta sembolü olmuştur. Somali ile beraber Türk tipi yardım modeli artık literatürde tartışılır, kabul görür hale gelmiştir. Bölge ülkeleri ile işbirliği halinde Somali huzura erene kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

"MOGADİŞU’DA TOPLU TAŞIMA SÜRECİ BAŞLIYOR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali’ye yaptıkları hizmetleri anlatarak, şunları söyledi: "Yatırımlar konusunda daha cesur adımlar atılması gerekmektedir. Türkiye olarak biz 5 yıl içinde aynı ve nakdi destek 370 milyon dolardır. Bu bütçe çıkışı olan. Bunun yanında STK’ların yaptığı ise 130 milyon dolardır. Özel sektör yatırımları ise yaklaşık 100 milyon dolar civarındadır. Bütçeden bütçeye verdiğimiz bir sözümüz var. Her ay 2 milyon dolar gibi bir desteği Somali yönetimine aktaracağız. Gerek büyükelçilik binamız, gerek deniz üssü, bunlar bizim orada ekstra yaptığımız yatırımdır. Şuana kadar bir de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ciddi manada yaptığı yatırımlar var. Bugün de yine İBB Başkanımız Mogadişu’da toplu taşıma olmadığı için kendileri ile görüştük. 30 tane otobüsü, her şeyini sıfırlamak suretiyle Mogadişu Belediyesi’ne en kısa zamanda ulaştıracaklar. Kullanılmış ama her şeyi yapılmış, yedek parçaları ile verilecek. Toplu taşıma sürecini de başlatmış olacaklar."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183