Öne Çıkanlar FENERBAHÇE Galatasaray ibb Bağcılar Belediyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Bu haber kez okundu.

Sulukule’de proje iptalini Danıştay da onadı

Romanların avukatı Hilal Küey “Projenin kamu yararına uygun olmadığı onanmış oldu. Projenin iptaliyle beraber hukuken yıkımı gerekiyor fakat fiilen imkânsız tabi. Hukuki süreç tamamlansın, AİHM’e taşırız” dedi.
İstanbul 4 . İdare Mahkemesi, Sulukule projesini "kamu yararına" uygun değil diyerek Nisan 2012'de iptal etmişti. Fatih Belediyesi bu kararın yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurmuştu.





Ağustos 2013’te Danıştay 14. Daire, Belediyenin talebini reddetmişti. Danıştay, şimdi de İstanbul 4. Daire’nin iptal kararını esastan onadı.

Ancak Fatih Belediyesi, daha Danıştay kararı gelmeden Ağustos 2013’te yeni bir proje hazırlamış, bu proje koruma kurulundan geçmişti.

SULUKULE’DE NE OLMUŞTU?

Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini kapsayan Sulukule 2006'da Bakanlar Kurulu Kararıyla kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildi.
Uzun süren bir sokak mücadelesi başladı. Dünya Mirası Komitesi, projeyle ilgili "sosyal dışlama, kentsel ranta el koyma ve soylulaştırma" yorumu yaptı.
Mayıs 2009'da Sulukule'de yıkımlar başladı; ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Mayıs 2010'da Özkar inşaata devredilen Sulukule'de TOKİ ile birlikte inşaatlar başladı.
Sulukule'den Taşoluk'taki TOKİ evlerine giden 300 aileden ikisi hariç hepsi "ödeme güçlüğü" çekerek Karagümrük'e geri döndü.
Mahkeme sürecinde yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığı için tarihi Sulukle mahallesinde TOKİ ile birlikte Özkar İnşaat'ın yaptığı villalar satıldı.



FATİH BELEDİYESİ YALANLADI

Öte yandan Fatih Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Danıştay 14. Daire'nin onamış bulunduğu 2013/ 5709 esas nolu kararı; hali hazırda hayata geçirilen Sulukule projesi ile ilgili bir karar olmadığı gibi bağlayıcılığı da bulunmamaktır” denildi. Kent Yaşam
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183