Öne Çıkanlar Galatasaray ibb FENERBAHÇE İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Süreçleri Çalışmaları

Bu haber kez okundu.

İslâm'a Hizmet Eden Kadın Sahabe: Ümmü Michen

 


Esenler Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevî Kültür Sanat Sezonu kapsamında “Gönül Sohbetleri” programı düzenledi. İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu’nun bilinmeyen sahabeler üzerine sohbet verdiği program, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Programda, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v.)  ile çok fazla bilinmeyen ve gündeme gelmeyen sahabelerin hayatlarından örnekler anlattı. Allah Resulü’ne itaatte ve sevgide önde bir hanımefendi olan Ümmü Mihcen (Radıyallahü anha) isimli sahabeden hatıralar paylaşan Döngeloğlu, “Medine’nin kenar mahallelerinde oturan Ümmü Mihcen (R.a.)adında yaşlı bir kadın vardı. Asr-ı saadette yaşamış bu mübarek kadın sahabe, Allah’ın mescidini iki günde bir temizlerdi. Bir gün Allah Rasulü’nün dikkatini çekti. Hz. Peygamber Efendimiz (S.a.v.) zamanında insanlar dağlardan geliyor, hayvanlarıyla toz toprak içerisinde yolculuk ediyor ve işlerini hallediyorlardı. Bugünkü hayat ve imkânlar o zamanlar yoktu. O günkü Medine döneminde vatandaşlar develeriyle, yükleriyle geliyorlar ve mescidin içine indiriyorlardı yüklerini. Yemeğini mescidin bir kenarında yiyorlardı. Allah Resulu’nün mescidi de, kullanan kişilerden dolayı temiz kalmıyordu. Bu yaşlı hanımefendi de bunu fark etmiş ve iki günde bir mescidi temizliyor. İkindi namazından sonra mescit boşalınca, bu kadın elindeki süpürgeyle koşarak mescidi temizliyor. Bu hanımefendi Resûlallah’ın bir gün dikkatini çeker ve kadının ismini sorar. Hanımefendi isminin Ümmü Mihcen olduğunu söyler. Şimdi içinizde bu ismi daha önce duyan var mı? Bakın, salonun neredeyse tamamı bu ismi ilk defa duymuş. Hala bilmediğimiz sahabelerimiz var. “ şeklinde konuştu.

ALLAH KATINDA ÇOK KIYMETLİ BİR ÂMEL

Ümmü Mihcen’in Peygamber Efendimiz (S.a.v.)’in mescidi için ne yapabileceğini düşündükten sonra, mescidi temizleyerek Allah’ın dinine hizmet etmeyi seçtiğini aktaran Döngeloğlu, “Ümmü Mihcen bir köleydi. Mescidi temizlemek için sahibinden izin alırdı. Böylece İslâm’a hizmet için Allah’ın mescidini temizlemeye başladı. Peygamber Efendimiz (S.a.v.) Ümmü Mihcen’in yaptığı bu davranışın Allah katında çok kıymetli bir âmel olduğunu söylediler. Allah Rasulu bir gün Ümmü Mihcen’in hastalandığı öğrendi ve onu evinde ziyaret etti. Resulallah efendimiz Ümmü Mihcen’i, biri sağlığında biri de vefatında olmak üzere iki defa ziyaret etmişlerdir. Vefatından sonra da Ümmü Mihcen için dua etmişlerdir.” dedi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183