Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

“GURBETTEN SILAYA“ FESTİVALİ TUTTU

IĞDIR-  Tuzluca Kaymakamı Abdullah Kadıoğlu, Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan ve binlerce vatandaşın katıldığı festivalin açılışı da muhteşem oldu, kapanışı da. Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan Başkanlığında gerçekleştirilen Gurbetten Sılaya 3. Tuzluca Şenlikleri hedeflendiği gibi hem gurbetten sılaya çok sayıda insanın memleketine gelmesine vesile oldu, hem de Tuzluca meydanında yöre sanatçılarının söylediği türkülerle binlerce insanın aynı anda kol kola halay çekmesine vesile oldu.

KARAALİ: İYİ Kİ İLKİNİ YAPMIŞIZ

Festivalin açılış konuşmasını yapan Gazetemiz Kurucusu ve Festival’in isim babası olan Celal Karaali, 2006’da yapılan Gurbetten Sılaya Tuzluca şenliklerinin başlama hikayesini özetledi. Karaali, şunlara değindi: Öncelikle bir gerçeğin altını çizmek istiyorum, ben Tuzlucalıyım. İstanbul’da gazetecilik yapan ama doğduğu toprakları unutmayan bir Tuzlucalı. Bu temelde 2006’da Tuzluca’da okul ve eğitim sorunlarını dile getiren haberler yaptım. Dönemin ilçe kaymakamı Ali İpek, bana madem ki memleketini bu kadar çok seviyorsun o zaman birlikte bir şeyler yapalım, Tuzluca’yı dışarıya tanıtalım dedi. Ve ilk işimiz İstanbul’daki Tuzlucalılarla buluşmak oldu. Kaymakam beyin isteği üzerine Tuzlucanın köy derneklerinide organize ederek, geniş katılımlı bir toplantı yaptık ve İstanbul’daki ilk toplantımızda festival kararı çıktı” dedi.

İSİM BABASI OLMAKTAN GURUR DUYDUM

Karaali sözlerine şöyle devam etti: Geniş katılımlı toplantımızdan sonra Gazete merkezinde gerçekleştirdiğimiz daraltılmış yürütme kurulu toplantısında önerim olan ve amacımıza uygun olan festival ismi “Gurbetten Sılaya 1. Tuzluca Şenlikleri” karara bağlandı. Ve 2006 yılında Kent Yaşam Gazetesi’nin öncülüğünde, Tuzluca Köy Derneklerinin, Tuzluca Kaymakamı Ali İpek’in ve daha sonra dahil olan Tuzluca Belediye Başkanı İsmet Yüce’nin katkılarıyla ilk festivalimizi gerçekleştirdik. O zamana kadar yani 1923’ten 2006’ya kadar ki sürede ne acıdır ki ilçemizde böylesi bir festival yapılmamıştı. İlkine öncülük etmekten, isim babası olmaktan gurur duyduğumuz festivalimizin ikincisi ve üçüncüsünü yapmak, mevcut Başkanımız Ahmet Sait Sadrettin Türkan’a nasip oldu. Öncelikle kendisini Tuzluca’ya olan sevgisi ve bir şeyler yapmak adına verdiği mücadelesi nedeniyle yürekten kutluyorum. Bu festival için de verdiği mücadeleyi çok yakinen bilmekle beraber, Tuzluca’nın daha geniş kitlelere tanıtılmasının bu tür festivallerle daha kolay olacağını hepimiz biliyoruz. Aksi halde, bizler İstanbul’dan yani 1700 km mesafeden buraya gelmezdik.

TUZLUCALI KADINLARIMIZIN GÜCÜNÜ TÜRKİYE’YE GÖSTERELİM

Gurbetten Sılaya 3. Tuzluca Festivalinin ev sahibi olan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan’da festivalde yaptığı konuşmada özellikle kadınların üretime ve ekonomik hayata katılmaları adına çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkan, sözlerine şöyle devam etti: Farklı düşüncelere ve dünya görüşüne sahip olsak bile, hepimizin partisi Tuzluca, ideolojisi ise Tuzluca’ya hizmettir. Bu yola çıkarken özellikle İstanbul’da ki Iğdırlıların sosyal ve kültürel anlamda toplandığı Derneklerimiz ve Kent Yaşam Gazetesi sahibi Celal Karaali bizlere oldukça yardımcı oldular ve her konuda destek vereceklerini dile getirdiler. Bugüne kadar her konuda paslaşarak buraya kadar geldik. Bu festivallere ihtiyaç duyuyoruz çünkü yılın 12 ayı boyunca sürekli çalışan siz değerli hemşerilerimizin eğlenmeye ihtiyaçları var. Tabi bu eğlenceyi yaparken aynı zamanda Tuzluca’mızın kültürünü ve değerlerini de anlatmamız lazım.

TÇK TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

 Öncelikle Tuzluca’nın yiğit, çalışkan, çilekeş kadınlarıyla birlikte oluşturduğumuz Tuzluca Çalışkan Kadınlar Grubu (TÇK) sayesinde çok büyük işler başarmaya başladık. Erkeklerimiz kızmasın ama benim için kadınlarımızın ayrı bir yeri var. TÇK ile birlikte ürettiğimiz peynir, yağ, reçel, el işi ve her ne varsa markalaştırıp, bölgemize ve ulusal piyasalara arz etmek istiyoruz. Şuan festival alanımızda bulunan satış standlarının birçoğu TÇK’lı gönüllü kadınlarımızın emeklerinden oluşuyor. Ben istiyorum ki TÇK’yı öyle bir STK’ya dönüştürelim ki, Tuzluca ve Tuzlucalı kadınların gücünü tüm Türkiye’ye gösterelim.  Bunları yaparken erkekler olarak bizlere de düşen işlerimiz var. Fasulye ve nohut tarlalarımızla birlikte gelecek sene tüm köylerimizde, Tuzluca’nın her bir metre karesinde üretim yapacağız. Üretim, üretim, üretim‘’ diye açıkladı.

İSTANBUL’DA BİR ADRESİNİZ VAR

Tüm makamların geçici, yapılan hizmetlerin ise kalıcı olduğuna değinen Iğdırlılar Derneği Başkanı İmdat Atabey, ‘’İstanbul’da bile TOKİ’nin gelemediği yerler varken, Tuzluca Belediye başkanımız daha önce ilçemize TOKİ’yi getirerek kalıcı bir eser bıraktı. Şimdi de görev ve hizmetlerine daha yenilerini katacağına inanıyoruz. Biz Iğdırlılar Derneği olarak İstanbul’da hizmet etmekteyiz. Buna emin olun orada bir adresiniz var, her türlü sıkıntınız ve probleminizin yanı sıra güzel haberlerinizle sevinip, üzüldüğümüzü de bilmenizi isteriz. Atabey, sözlerini şöyle tamamladı, Başkanımızın İstanbul ziyareti esnasında derneğimizde gerçekleştirdiğimiz toplantıda bizler, onun sözlerinde ve gözlerinde ki parıltıda Tuzluca’ya aşık olduğunu gördük. Bizde buradan söz veriyoruz ki Iğdırlılar Derneği olarak kim güzel iş yapıyorsa bizde onun yanında olacağız.’’ dedi

ÖNCE AYYILDIZ SONRA İPEK COŞTURDU

Düzenlenen festivalin ilk gününde sahne alan ‘Iğdır’a Dön’ klibiylede tanınan Tuzlucalı sanatçı Latif Ayyıldız, söylediği kendi besteleriyle ve halaylarla binlerce insanı kol kola halayda buluşturdu. Yaklaşık iki saat sahnede kalan Ayyıldız’ın ardından sahne alan Türk Halk Müziğinin sevilen sesi Kadir İpek geceye damga vuran bir diğer isim oldu.

ŞEHİT’E YAZILAN TÜRKÜ DUYGUSAL ANLAR YAŞATTI

Festivalde sahne alan Tuzluca’lı sanatçılardan Emir Zengin’nin askerde şehit olan abisine yazdığı ve klip çektiği türküsü duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

GÜNEŞ TÜRKİYE’YE TUZLUCA’DAN DOĞUYOR

Etkinlikler şafak vaktinde Türkiye-Ermenistan sınırında devam etti. Tuz Dağ’ına tırmanan ilçe halkı, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte güneşin doğuşunu izlediler ve dualar eşliğinde şehitleri andı. Tuzluca Belediyesi tarafından organize edilen ve Güneş Türkiye’ye Tuzluca’dan doğar etkinliğine sivil-asker, siyasetçi- gazeteci çok sayıda vatandaş katıldı. Geceden giden ekibin yaktığı kam ateşine eşlik eden heyet, hep birlikte Güneş’in doğuşunu karşıladı.

ŞAFAK VAKTİ SINIRDA ŞEHİTLER ANILDI

Güneş’in doğmasıyla birlikte belediye ekipleri tarafından dağıtılan ekmek ve hoşaflar yenildikten sonra, şehitler için hep birlikte dualar okundu. Ayrıca bölgede görev yapan ve etkinliğe katılan bir öğretmenin Çanakkale Zaferi için yazmış olduğu şiirini okumasıyla katılımcılar duygusal anlar yaşadı.

TÜRKAN: DOĞAN GÜNEŞ HİÇ BATMAYACAK

Etkinlik sonrasında konuşan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, "Ülkemizin en doğusu olan Tuzluca’mızda ve çok sayıda katılımcıyla ana vatanımızın üzerinde Güneş’in doğuşuna şahitlik ettik yükselişini izledik. Hep birlikte izlediğimiz bu güneş asla batmayacak ve ülkemizi hep aydınlatacaktır.  Yüzyıl önce Anadolu'da kurtuluş mücadelesi vererek canlarını feda eden şehitlerimizi andık. Çünkü onlar canları pahasına, ülkemizin üzerine bu güneşin özgür bir şafakta doğuşuna şahitlik etmişlerdi. A ziz şehitlerimizin yokluklar içinde, kanlarıyla bedel ödeyerek kurtardığı bu aziz vatanda bizler de onları andık. O yokluk günlerinde kahramanlarımızın kahvaltısı olan hoşaf ve kuru ekmekle, bizlerde kahvaltı yaptık’’ diyerek etkinliğin amacından bahsetti.

MAĞARADA TOPLU NİKAH

Gurbetten Sılaya Tuzluca Şenliklerinde bir ilke imza atılarak yerin 2000 metre altında toplu nikah ve sünnet töreniyle birlikte birde sinema gösterimi yapıldı. Tuz Dağ’ında bulunan tuz madeninin 2000 metre derinliğine inen vatandaşlar ilk önce toplu nikah törenine katıldı, ardından ise duvara yerleştirilen beyaz perde üzerinden ‘’Taş Mektep’’ filmini izleyerek keyifli vakit geçirdi. Festival etkinlikleri kapsamında ayrıca toplu sünnet töreni de mağara içerisinde gerçekleştirildi.

COŞKULU YARIŞMALAR

Festivalin son günü birbirinden ilginç yarışmalar ve eğlenceli konserlerle muhteşem bir final yaptı. Tuzluca Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan sahne önünde toplanan ilçe halkı yapılan çeşitli yarışmaları izleyerek keyifli vakit geçirdi. Bisiklet, halat çekme ve yemek yarışmalarıyla devam eden festivalde, sıralamaya giren katılımcılara madalyalar ve çeşitli ödüller verildi. Bisiklet yarışında 1’inci olan yarışmacıya Bisiklet hediye edilmesi duygusal bir an yaşattı.

KUŞ UÇTU, ÇAKMAK YAKTI

Gurbetten Sılaya Tuzluca Festivali’nin son akşamına ünlü şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Atınç Çakmak damgasını vurdu. ‘’Atınç feat. Esra - Söyle Sevgilim’’ isimli şarkısıyla son dönemde adından oldukça söz ettiren Çakmak’ın konserinde dinleyenler hep birlikte şarkıya eşlik etti. Kendisinin Tuzluca’da doğup, büyüdüğünden bahseden Çakmak, ‘’Duygusal bir insan’’ olduğunun altını çizdi.

FİNALİ MİNE KUŞ YAPTI

Festivalin finalinde ise Türk Halk Müziğinin sevilen sesi Mine Kuş sahne aldı. Kars Kağızmanlı olan Kuş, okuduğu türküler ve çeşitli oyun havalarıyla ilçe halkını doyasıya eğlendirdi.

PLAKETLERLE SON BULDU

3’üncüsü gerçekleşen Gurbetten Sılaya Tuzluca Festivali bundan sonra her yıl düzenlenmeli dilekleriyle sona erdi. Şenliklere katılan, emek harcayan, destek veren herkese Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan tarafından teşekkür plaketi verildi. Gazetemiz adına verilen teşekkür plaketini ise Festivalin isim babası olan Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Celal Karaali aldı.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183