Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Skysens akıllı çözümleriyle gıda zehirlenmelerini önlüyor
Gıda zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Kablosuz endüstriyel IoT çözümleri sağlayan Skysens, kendi teknolojisiyle geliştirdiği akıllı sistemleriyle hem gıda zehirlenmelerinin önüne geçiyor hem de gıdaların doğru koşullarda saklanamamasından oluşan israfı engelliyor.

 

“Gıda denetimleri daha sıkı olmalı”

Bilinçli tüketiciler olarak ürün satın alırken etiket bilgisini okuyup, üretim, son kullanma tarihi ve saklama koşulları gibi tüm bilgilere dikkat ederek satın alım yapılsa bile o ürünün oraya gelene kadar ne tür koşullarda saklandığından emin olunamadığını belirten Skysens Kurucu Ortağı Burak Polat, “Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayınladığı rapora göre dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Bu kişilerden ortalama 420 bini hayatını kaybediyor. Özellikle yaşlı, hamile ve çocuklar daha da risk altında.  Gıdanın tarladan başlayarak soframıza kadar geldiği tüm süreçlerde çok iyi bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor, gıdanın özellikle taşımasında, depolamasında, satıldığı noktalarda da bozulma riskleri çok yüksek. Bu konuda denetlemeler ve kontrollerin daha sıkı şekilde yapılması gerekiyor” diye ifade ediyor.

“Kablosuz cihazlar ile sıcaklık takip edilerek riskler önleniyor”

Polat, “Farklı gıdalar için gereken farklı saklama koşullarının sağlanamaması nedeniyle zehirlenmeler oluşuyor, bu durum ölümlere bile neden olabiliyor. Çalışma saatleri dışında elektrik kesintileri, bozulan ya da düzgün çalışmayan buzdolapları yiyeceklerin ve içeceklerin doğru koşullarda saklanamamasına ve bozulmasına neden oluyor. Bu noktada gıdanın restorana gelene kadarki süreci de çok önemli, zira işin lojistik kısmı da risk içeriyor. Lojistik sektöründe sıcaklık ölçerler ile takip son yıllarda artmış olsa da ürün tedarik edildikten sonra -restoranlarda ya da marketlerde- sıcaklık takibi sistemleri maalesef henüz yaygın değil. Çok fazla şubesi olan büyük zincir markalarda bile ürün tedarik edildikten sonraki tüm sıcaklık takip süreci elle takip ediliyor, bu da hem ölçümlerde sapmaları hem de daha fazla hata olasılığını yanında getiriyor. Bazen yoğunluktan dolayı hiç takip etmedikleri bile oluyor. Buzu çözülen ve tekrar tekrar dondurulan özellikle et ve süt türü gıdalar yüksek risk taşıyor. Buzdolaplarına, depolama alanlarına ya da tedarik sürecinde kablosuz cihazlar ile sıcaklığı uzaktan takip etmek inanılmaz kolay ve hızlı bir çözüm sunuyor. Buzdolabının düzgün soğutmaması ya da elektrik kesintisi gibi olası sorunlardan anında haberdar olmak tüm olası risklerin önüne geçiyor.” diyerek çözüm önerileri paylaşıyor.

Gıda israflarının önüne geçiliyor

Skysens’in geliştirdiği IoT sistemleri ile hem sabit hem de mobil lokasyonlarda sıcaklık takibi yapmak mümkün. Anlık olarak yapılan ölçümlerle herhangi bir riskli durum anında kontrol altına alınabiliyor. Bu sistem sayesinde arızalı buzdolapları ya da arızalanması muhtemel ekipmanlar önceden tespit edilerek müdahale edilebiliyor. Diğer yandan, ürün tedarik zinciri sürecinin başından depolama sürecine kadar doğru saklanamadığı için çöpe atılan gıdaların ve israfın önüne geçilebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183