Öne Çıkanlar gündem haber CHP bisiklet dikilitaş İpekyolu Dergisi

Bu haber kez okundu.

Aşılar Otizme Sebep Olmaz

 

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi işbirliğinde gerçekleşen "Sağlık Buluşmaları" programında, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Erkan Akkuş, aşıların etkileri üzerine ebeveynlere seminer verdi.

Türkiye Aşıda Dünyaya Örnek

Bağışıklama yani aşı yaptırmanın insan sağlığı açısından en basit, en ucuz ve en güvenilir halk sağlığı müdahalelerinden birisi olduğunu ve dünya tarihinin bilinen ilk aşısının Osmanlı Devleti'nde yapılan çiçek aşısı olduğunu  söyleyen Akkuş, "Bilinen bulaşıcı hastalıklar arasında öldürme düzeyi en yüksek hastalıklardan birisidir çiçek hastalığı. Şu an dünya üzerinde görülmüyor, yapılan aşılama programları sayesinde durduruldu. Türkiye bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından aşıları üretim laboratuarları örnek gösterilen iki ülkeden birisidir" şeklinde konuştu.

AŞILARDA RİSK BULUNMAZ

Türkiye'de aşılama takviminin diğer ülkelere göre çok erken yıllarda uygulanmaya başladığını aktaran Akkuş, aşılar ve aşıların koruduğu hastalıklar hakkında ebeveynlere şu bilgileri verdi:

"Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan aşıların tamamı ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapılıyor. Bunlar arasında hepatit b, verem, karma, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci aşısı, zatüre aşısı, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı, ağızdan yapılan çocuk felci aşısı, hepatit a aşısı, suçiçeği ve tetanos aşısı var. Bebeklik döneminde yapılan aşılarla başlayan aşılama dönemi, ilkokul sekizinci sınıfın sonunda tetanosun hatırlatma dozuyla beraber bitiyor. Hastalığın getirdiği risk, aşının getirdiği riskten daha fazladır. Aşılarda risk bulunmaz. Ebeveynler en çok aşıların otizme sebep olup olmadığını merak ediyor, hiçbir aşı otizme sebep olmaz. Aşının içinde bir koruyucu madde var allum tuz aslında bu madde, bununla ilgili yapılmış 2 bin çalışma var ama çalışmalarda aşıların otizm yaptığına dair bir bulgu bulunmadı. Otizm doğuştan gelir, sonradan oluşmaz."

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183