Öne Çıkanlar kent yaşam kartal belediye Haber göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

UNESCO 2016 YESEVİ YILI’NIN SON ETKİNLİĞİ BAHÇELİEVLER’DE

 UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevî Yılı anısına yılın son etkinliği Bahçelievler Belediyesi tarafından “Abide Şahsiyetleri Anma” başlığı altında düzenlendi Hoca Ahmed Yesevi’nin yaşamı ve düşüncesinin tartışıldığı panel, Bahçelievler Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.Moderatörlüğünü aynı zamanda Yesevi deyişlerini besteleyen bir tasavvuf musikisi sanatçısı olan Yard. Doç. Dr. Mustafa Demirci’nin üstlendiği panele, Türkiye’deki en önemli tasavvuf ve Yesevi uzmanı akademisyenlerden Dr. Mustafa Tatçı, Doç. Dr. Haşim Şahin ve teoloji, felsefe ve din, bilim ilişkisi üzerine özgün görüşleriyle öne çıkan Yard. Doç. Dr. Emre Dorman konuşmacı olarak katıldı.

 

İzleyicilere Divan-ı Hikmet Dağıtıldı

 

Yesevi yılının en yetkin yayınlarından biri kabul edilen Dîvân-ı Hikmet Hoca Ahmed Yesevî kitabının editörlüğünü de üstlenen Mustafa Tatçı, Türklüğün İslam'ı kavrayış tarzının Türkistan ve Anadolu coğrafyasında yayılmasını sağlayan Ahmet Yesevi’nin hayatı ve yaşam felsefesi hakkında bilgi verdi.

Hoca Ahmet Yesevi üzerine akademik çalışmalar yapan ve Yesevi düşüncesinin Anadolu’ya etkilerini araştıran Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin de “Anadolu’da Ahmed Yesevi Tesiri Üzerine Düşünceler” başlıklı bir konuşma yaptı.

Yazar ve akademisyen Yard. Doç. Dr. Emre Dorman ise panelde günümüz modern insanına Hoca Ahmed Yesevi düşüncesinin ve tasavvuf anlayışının ne önerdiğini ve hangi arayışlarına karşılık geldiğini anlattı.

Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de üstlenen Yard. Doç. Dr. Mustafa Demirci ise Hoca Ahmed Yesevi düşüncesinin tasavvuf musikisine etkisini değerlendirdi. Yesevi deyişlerini bestelediği ilahileriyle de tanınan Demirci, tasavvuf ile musiki ilişkisine dair tartışmaları da aktardı.

Program sonrasında izleyicilere Hoca Ahmed Yesevi’nin eseri olan Divan-ı Hikmet hediye olarak dağıtıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183