Öne Çıkanlar Kelamdan Kaleme heyecan Ertuğrul Bodur memur Türkiye Atletizm Federasyonu

Bu haber kez okundu.

“Türkçe’ye Sahip Çıkılmalı”

 ESENLER- Yazar ve şair Asım Gültekin, "Kitap Aşkına Esenler Yaz Kitap Günleri" kapsamında Esenler Dörtyol Meydanı'nda okuyucularıyla buluşarak, sözcüklerin kökenlerini ve bir dilin diğer dillerle olan kültürel ilişkilerini anlattığı bir etimoloji sohbeti gerçekleştirdi. Program, "radyoesenler.com"dan canlı olarak yayınlandı. Etimolojiyle ilgilenmeye başlamasına, insanların kelimeleri düşünmeden ve yanlış kullanmalarının sebep olduğunu belirten Gültekin, kendinin de bu hataya düşmemek için böyle bir çaba sarfettiğini söyleyerek şunları söyledi:

‘HAKKINI VERMEYE ÇALIŞIYORUM’

"Kelimelerin bir maksadı var, bir de bizim maksadımız var. Kelimeleri maksadında kullanmadığımız takdirde varlığın maksadını ıskalamış oluruz. Hayatımda her şeyin hakkını vermeye dikkat ediyorum. Kelimeleri de anlamlarında kullanmak bu çabalarımdan bir tanesi. Bu çabam ben ilkokuldayken başladı. İlkokulda bana öğretilen şeylerin doğru olmadığını fark edebiliyordum ve bunu fark ettiğim zaman gidip kütüphanede bunu araştırıyordum. Lise dönemimde Rasim Özdenören'in kitaplarını keşfettim. Bu kitapların isimleri de içerikleri de farklıydı, eseri anlam çabamı arttırmam gerektiğini fark ettim. Sonradan birçok kavramı sorgulamaya başladım, özellikle de sentetik kelimeleri. Moda olan kelimeler var çağdaşlık, modernlik, gelişmişlik gibi. Bu kelimeleri sorgulama ihtiyacı hissettim ve onları sorgulayınca bütün tüketim kültürü, kapitalist kültürün nasıl bizi bozduğunu, dönüştürdüğünü ve insanlığımızdan çıkarmak gibi bir operasyon yapmış olduklarını dehşetle fark ettim. Sadece kendimi geliştirmek değil, etrafımdaki insanların da bu konuda dikkatli olarak kendilerini geliştirmelerini istiyorum. Bu dil bilgisi aynı zamanda bir hayat bilgisi, hayatın sağlıklı, izzetli ve ilkeli yaşama çabasıyla alakalı bir hassasiyet diyebilirim."

​​​​​​​

YABANCI KELİMELERLE İLGİLENİYORLAR

Türkiye'de etimolojiyle ilgilenen kişinin çok fazla olduğunu; fakat ilgilerinin genelde Türkçe kelimeler değil, Türkçe'ye girmiş yabancı kelimeler olduğunu söyleyen Gültekin, "Etimoloji meraklıları mimari, modernite, sosyoloji gibi yabancı kelimeler nereden geliyor bunu araştırıyorlar ama Türkçe bir kelimeyi kolay kolay merak etmiyorlar. Türkiye’deki etimoloji meraklılarının çoğu başka dillerdeki macerayı daha çok merak ediyor" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183