Öne Çıkanlar dış cephe boyamaları yan fülüt ezgi bulut halay

Bu haber kez okundu.

‘METSAMOR DERHAL KAPATILMALIDIR’
Türk Devletleri Birliği Kurultayı'nda yaptığı konuşmada Metsamor Nükleer Santralin tehlikelerine dikkat çeken Kara koyunlu,“Türkiye’nin Azerbaycan’ın, İran’ın ve Türk dünyasının ortak problemi olan Metsamor Nükleer Elektrik Atom Enerjisi Santrali bölgeye zehir saçmaya devam ediyor. Birinci derece deprem kuşağı hattı üzerinde kurulan santralin infilakı için deprem mi olması bekleniyor? Metsamor Nükleer Santrali 1977’de 50’li yılların teknolojisi ile yapıldığı ve deprem kuşağının üzerinde olduğu bilinmektedir. Ermenistan topraklarında yer alan santral, Iğdır’a 16, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’ne 20, İran’a 30, Gürcistan'a sadece 110 km uzaklıkta bulunmaktadır. Zehir saçan bu Nükleer Santral bölge için büyük bir tehlike arz etmektedir.


Santralde elektrik üretim amaçlı 2 ünite nükleer reaktörü bulunuyor. Güvenlik açısından çok tehlikeli olan nükleer santral(Çernobil tipi) santrallerden sonra dünyanın en problemli reaktörleri olarak biliniyor.

Dünyanın en eski teknolojisiyle inşa edilen santralin, özellikle 1988’de Spitak depreminden sonra bölgeye ölüm kustuğu bilinmektedir. Eskiden Iğdır ve yöresinde bu kadar amansız hastalıklar yoktu ve ekolojik denge bu kadar bozulmamıştı. Maalesef Iğdır ve çevresinde amansız hastalıklar gün geçtikçe artmakta ve halk üzerinde büyük bir tedirginlik yaratmaktadır.

Bu santral deprem fayı üzerinde kuruludur bir an önce kapatılmalıdır. Bu Nükleer santral kapatılmadığı, önlemler alınmadığı takdirde yetkililer bu vebalin altında kalacaktır.

Santral, 1988 yılında bölgede meydana gelen büyük depremde gördüğü hasardan dolayı kapatılmış, ancak Ermenistan’da yaşanan enerji krizine çözüm amacıyla 1995’de yeniden faaliyete geçirilmiştir. Ermenistan enerji açığını kapatmak için başvurduğu çözüm doğru bir çözüm yolu değildir.



Çözüm; Ermenistan’ın işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarından derhal çekilmesi, bölgede kalıcı barışın sağlanması ve bölge enerji ağlarından Ermenistan’ın yararlanmasıdır. Başka türlü bir çözüm zor gözükmekte ve bölgeyi ilerleyen zamanlarda büyük bir felaket beklemektedir. Nükleer santralde kullanılan Uranyum Rusya’dan hava yolu ile getirilmektedir, olası bir kazada veya deprem sonucu oluşacak sızıntı sonucu Iğdır ve çevresinde üç yüz kilometrelik alan boşaltılacaktır. Bu durum Türk Dünyası’na açılan kentimiz Iğdır’ın haritadan silinmesi ve Türk Dünyası’na açılan kapımızın kapanması demektir. Felaket göz göre göre geliyorum diyor. Tüm yetkililer ve Atom Enerji Kurumu’nu göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ATIKLAR KARABAĞ’A GÖMÜLÜYOR 

Sözlerine devam eden Karakoyunlu, “Metsamor Elektrik Atom Enerjisi Santrali Aras Nehri’nin suyu ile soğutulup atıklarının bir kısmı bu nehre bir kısmı da işgal altında bulunan Karabağ bölgesindeki boşaltılmış maden yataklarına gömülmektedir. Zehir saçan bu santralin derhal kapatılmasını istiyoruz. Türk dünyasının ve bölgemizin başına bela olan bu durumların bertaraf edilmesi için yetkilileri görev çağırıyoruz bu durumun kökten çözümü için Türk Dünyası Birliği’nin tez zamanda kurulması gerekiyor. Türk Dünyası Birliği kurulduğu takdir de bu problemler kökten çözülecektir Türk’ün bulunduğu tüm coğrafyaya huzur ve refah gelecektir” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183