Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

İSTOSEO BAŞKANI KESKİN’DEN OTOMOTİV DEVLERİNE SİTEM!
 Maslak’taki Atatürk Sanayi Sitesi’ndeki bir grup esnafa katıldıkları kurs sonunda ustalık belgeleri verildi. Bu amaçla düzenlenen toplantıda yedek parça pazarlayan bir firma da tanıtım yaparak, ürünleriyle ilgili bilgi verdi.

Bu sırada esnaflardan biri söz alıp, firma yetkilisine, “Biz, sizi burada dinliyoruz. Siz ürünlerinizin satılması için uzun uzun tanıtım yaptınız. Ancak benim öğrenmek istediği şey şu, bizim bundan kazancımız ne olacak?” dedi.

KESKİN: ESNAFIN RIZK ALANI DARALDIKÇA DARALIYOR

Firma yetkilisinin oto sanayi esnafına bu anlamda tatmin edici bir yanıt verememesi üzerine toplantıyı izleyen İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTOSEO) Başkanı Mustafa Keskin, esnafın sorunlarını içeren bir konuşma yaptı. Keskin, büyük holdinglerin oto tamirciliğine varana kadar her sektöre el atıp, sanayi esnafının sonunu hazırladığını ifade eden konuşmasında şunları söyledi:

“Sektörü buraya kadar taşıyanlar, çırak, kalfa, usta kültürüyle yetişip, devletten hiç bir destek görmeden sektörü buraya kadar taşımış kişilerdir. Ancak sektör bir yere geldikten sonra saldıran çok olur. Eskiden sanayi esnafı yedek parçadan da para kazanıyordu. Şimdi böyle bir şey yok. Sigorta şirketleri ise yedek parça tedarikiyle bile uğraşıyor. Bu nedenle bizim esnafın rızk alanı daraldıkça daralıyor. Herkes bizim üstümüze oynuyor. Yapılan tanıtım için teşekkür ederiz ancak esnaf kardeşim bir soru sordu ve ‘biz ne kazanacağız?’ dedi. Onun cevabı yok..!

“GÖZ GÖRE GÖRE ERİYİP GİDİYORUZ..!”

Bizim sıkıntımız şu; esnaf yalnızca yaptığı işe verdiği el emeğine kaldı. Eskiden kaza geçiren bir araç tamir edilirken motorcu, kaportacı, elektirkçi, döşemeci, şaseci, boyacı, aksesuarcı para kazanırdı. Şimdi bunların hepsi kalktı. Montajcılık başladı. Götür eskiyi al yeniyi oldu. Ticarete saygımız var, sermaye gücüne saygımız var. Ama her yere de büyük firmaların saldırması doğru değil. . Bir banka sahibinin, holding partronunun tamircilik yaptığı ülke yalnızca bizim ülkemiz. Avrupa ülkelerinde küçük esnafı koruyan ve kollayan yasa var ve uygulanıyor. Bizim ülkemizde bu konudaki yasa yalnızca yazıda kalıyor, gerçek yaşamda uygulanmıyor. Atatürk Sanayi Sitesi’nde 3 bine yakın atölye var. Türkiye’nin gözbebeği bir sanayi sitesi ama göz göre göre eriyip gidiyoruz. Bu nedenle sizler gibi firmaların esnaf arkadaşımızın sorusuna cevap vermesi gerekir. Burada bu tip tanıtımlar yaparken çalıştığınız esnafı muhakkak portföyünüze koyun. Bizimle ilgili bir Pazar aradığınız zaman esnafı mutlaka dikkate alın. Sadece öpücükle, sevgiyle dikkate almayın. Ticarette de en azından, hiç değilse kenarından köşesinden bir pay ayırmak suretiyle hem sektörü desteklemiş olursunuz, hem pazarınızı güçlendirmiş olursunuz, hem de ilişkilerimiz daha iyi gelişmiş olur.”

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183