Öne Çıkanlar Galatasaray ibb FENERBAHÇE İklim Değişikliği Süreçleri Çalışmaları Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı

Bu haber kez okundu.

İstanbul’da Ulaşım Rahat Bir Nefes Alacak

Toplamda 11 istasyondan oluşacak olan İkitelli-Ataköy Metro Hattı için açılan iki tünelin birleştirilme töreni Küçükçekmece’de gerçekleştirildi.  Törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da yerini aldı. Tünelin giriş kısmına konulan ekrandan TBM Tünel Açma Makinesi’nin iki tüneli birleştirmesini izleyen katılımcılar daha sonra tünelin içine girerek inceleme de bulundu.

İkitelli- Ataköy hattının tamamlandıktan sonra  saatte 72 bin yolcu taşıyacağı ve İkitelli-Ataköy arasını 23 dakikaya düşereceği bildirildi. Böylece büyük insan hareketliliği sebebiyle trafik yoğunluğu yaşayan bölgenin biraz olsun rahatlatılması planlanıyor. Hat mevcut (M3) Başakşehir - Olimpiyat – Kirazlı Metro Hattı’nın İkitelli Sanayi İstasyonu’ndan başlayarak TEM ve D100 Karayolunu bağlayan Basın Ekspres Bağlantı Yolu’na paralel bir koridor izleyerek Ataköy İstasyonu’nda son buluyor. Ayrıca Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bağcılar, Başakşehir ilçelerinden geçen projenin  beş raylı sistem ve Metrobüs ile entegre olacağı açıklandı.

BAZI HATLAR KISMİ OLARAK DEVREYE GİRECEK

İki tünelin birbirine bağlanma işlemi gerçekleşmeden önce bir konuşma yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘’ Biz bazı hatlarımızda kısmi devreye alma sürecini başlatmak istiyoruz. Hem bir enerji katsın hem de bir an önce İstanbullular belli noktalarda bu hatları kullanabilsin diye. Bu manada 2021’in ilk çeyreğinde İkitelli Sanayi İstasyonu ile Bahariye İstasyonu arasını işletmeye açmayı istiyoruz. Bu konuda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 2022’nin ilk çeyreğinde ise projenin tamamını devreye alma konusunda çalışmamız sürüyor. Böylece şuan faaliyet gösteren 4 farklı raylı sistem ve Marmaray ile bağlanan bir pozisyona kavuşmuş olacak bu hattımız’’ dedi.

İHALESİ OLMAYAN HAT İHALE EDİLMİŞ

Metronun ulaşımdaki payını yüzde 20’den yüzde 30’lara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan İmamoğlu, ‘’Sadece bu 8 hattı önemsemiyoruz, ihmal edilmiş bölgelerimiz var. Örneğin Beylikdüzü ve çevresi ile Esenyurt bölgesi bu anlamda belkide raylı sistemle ilgili ihmal edilmiş bölgelerimizin başında geliyor. Sadece burada 3-4 ilçeyi topladığınızda 2 buçuk milyonu aşan, 3 milyona yaklaşan müthiş bir nüfus var. İstanbul’un 6’da 1’i o bölgede yaşıyor. Ama ne yazık ki burası için bir adım atılmamış. İncirli- Beylikdüzü metro hattı yıllardır rafta duruyor. Benim şahit olduğum kısmı sadece 17 yıl. Aynı şekilde Mahmutbey’den Esenyurt’ta giden bir hattımız var. Ki bunu biz Beylikdüzü metrosu ile birleştiren, entegre çalışan bir pozisyona getirmek için çalışıyoruz. Ama ne yazık ki Mahmutbey- Esenyurt hattı defalarca ihalesi yapılmış olmasına rağmen projesi yapılmamış. Projesi olmayan bir hat ihale edilmiş. Anlaşılan bir durum değil’’ diye konuştu.

DENİZ ULAŞIMI YAYGINLAŞTIRILACAK

Bütün amaçlarının 16 milyonluk kentte daha rahat bir ulaşım sağlamak olduğunu ifade eden İmamoğlu,  ‘’ Entegre bir modelle raylı sistemlerin deniz ile buluştuğu, deniz ulaşımının devreye girdiği bir metot ile projeler yapıyoruz. Deniz ulaşımının İstanbul içerisindeki payı olan yüzde 3’ler seviyesini yukarılara taşımak için adımlar attığımızı bilmenizi istiyorum. Deniz yollarında farklı arayışlarımız var. Deniz taksiyi hazırlıyoruz. Düşük oranlı ulaşımın olduğu saatleri ucuzlatarak, hatta çok ucuzlatarak yoğunlaştırmak ve daha ferah ortamlarda ulaşımın var olmasını sağlıyoruz. Metrobüs hattımızda iyileştirme süreçlerine girdik. Günde yaklaşık bir milyona yakın yolcu taşıyor burası. Yetersiz kalan üstgeçitlerin merdiven ve asansörleri yeniliyoruz. İETT’de de farklı koşullarda bütün sistemi tek bir standarta oturtma çabamız var. Taksi meselesini biliyorsunuz. Taksi İstanbul için kıymetli bir alan. Taksinin başında direksiyon sallayan esnafımızın alın terini koruyan bir sistemde İstanbul’un çok nitelikli ve ahlaklı taksi düzenine kavuşması için ciddi adımlar atıyoruz’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183