Öne Çıkanlar haberdesiniz Son dakika son dakika haber haberler Kelamdan Kaleme

Bu haber kez okundu.

“İstanbul’a Bir İhanet Daha”

 

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün bulunduğu yaklaşık 25 dönümlük kamu alanının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdahalesiyle konut ve ticari birimler yapılmak istenmesine tepki gösteren CHP Şişli Belediyesi Meclis Üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde ilçe belediyesi ve İBB’ye sorulmadan askıya çıkarılan planlara itiraz etmek için harekete geçti. İstanbul’un merkezinde böyle yoğunluk arttırıcı bir kararın kabul edilemez olduğunu CHP Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Tonguç Çoban, “Plan değişikliği kararı doğrudan Ankara’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir müdahaleyle oldu. İstanbul’a ihanet ettiler, yeni bir ihanetle daha karşı karşıyayız. Elde kalan son boşluklar da haraç mezat satılarak daralan hazineye gelir olarak kaydedilmek isteniyor” diye konuştu.

‘KABUL EDİLEMEZ’

İtiraz dilekçesi öncesinde basın açıklaması yapan CHP Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Tonguç Çoban İstanbul’da kalan son kamu alanlarından biri olan arazinin 15 Mart’ta yapılacak ihalesine tepki gösterdi. Çoban, ‘Yıllardır Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak kullanılan yaklaşık 25 dönümlük bir arazinin, üniversite olmaktan çıkarılarak yoğun bir imara açılmasına yönelik plan değişikliğine itiraz etmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz’ dedi.

‘DAVA AÇACAĞIZ’

Çoban sözlerinin devamında, “Şişli Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyeleri olarak, bu plan değişikliğine itiraz ediyoruz. Çünkü burası İstanbul’un merkezinde, trafiğin son derece yoğun olduğu Şişli ve Teşvikiye bölgesindeki son kamu alanıdır. Bu alanın başka bir kamu kuruluşuna ayrılmaksızın üniversite olmaktan çıkarılarak; ticarete, konuta ve özel sağlık ile eğitime ayrılan bir bölge olma planıyla karşı karşıyayız. Şu anda askıda olan plana itirazımızı yapacağız ve eğer itiraz sürecinde yaptığımız itirazlar kabul edilmezse bu kararı dava süreci ile takip edeceğiz.  Esas ilginç olan henüz bu plan değişikliği kabul edilmemişken, itirazlar yapılıyorken ve dava süreci sonuçlanmadan 15 Mart’ta buranın ihalesinin yapılacak olması. Yani aslında karar çok önceden verilmiş. ‘Biz halkı, belediyeleri, meclis üyelerini ve İBB’yi tanımıyoruz’ diyen bir yaklaşımla karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

‘İSTANBUL’A İHANET EDİLİYOR’

Şişli ilçesinde yer alan bölgelerin sadece Şişli Belediyesi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararlarıyla plan değişikliğine gidebileceğini vurgulayan Çoban, kararın doğrudan Ankara’dan gelmesine tepki göstererek, “Plan değişikliği kararı doğrudan Ankara’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir müdahaleyle oldu. İstanbul’a ihanet ettiler, yeni bir ihanetle daha karşı karşıyayız. Eğer bu plan değişikliği kabul edilirse İstanbul’un en merkezi noktasında trafiği altüst edecek bir imar yoğunluğuyla karşı karşıya kalacağız. Biz buna itiraz ediyoruz. Bizim talebimiz halkımızın talebidir” şeklinde konuştu.

‘YEŞİL ALANLARA İHTİYAÇ VAR’

Kentin merkezinde kalan bu tip kamusal alanların mutlaka yeşil alan olarak kalması ya da kamusal hizmet alanı olarak kullanılması gerektiğini belirten Çoban, “Ancak elde kalan son boşluklar da haraç mezat satılarak daralan hazineye gelir olarak kaydedilmek isteniyor. Biz buna itiraz ediyoruz. İstanbul’un bu kadar imar yoğunluğuna ihtiyacı yok. İstanbul’un çocuklarının oynayacağı parklara ve yeşil alanlara ihtiyacı var” diye konuştu.

‘RANT SAĞLAMAK AMACIYLA...’

Basın açıklamasında konuşan CHP Şişli İlçe Başkanı Veli Çelik ise, şöyle dedi:“İstanbul’un sorunu beton değil; boş alan yaratmaktır. Zaten trafik ve betonlaşmadan dolayı boğulmuş halde olan İstanbul’a yeniden rant sağlamak amacıyla yoğunluk katacak imar planları yapılmamalıdır. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne ait yerleşkenin bulunduğu ve yeşil alanın olduğu yerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar değişikliğiyle 1/1000 ve 1/5000 planlarının tadilatı yapılarak TOKİ’ye devredilmesine karşıyız. TOKİ’nin de, 15 Mart’ta yapılacak ihale süreciyle burayı AVM ve rezidans gibi yoğunluk arttırıcı bir imara dönüştürmesine ve birilerin buradan rant sağlamasına itiraz ediyoruz.”


Şişli Belediyesi Meclis Üyeleri, basın açıklaması sonrasında itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ederek bölgeden ayrıldı.

Fidan UĞUR-Kent YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183