Öne Çıkanlar kent yaşam kartal Haber belediye Bağcılar Belediyesi

Bu haber kez okundu.

Hastaneler Deprem Tehdidi Altında

 Yıl 2002… İstanbul ve İzmir’de hastanelerin yüzde 78’i güçlendirilmeli

Dünya Bankası adına Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Proje Uygulama Birimi’nin İngiliz Laing-Owen Williams şirketine yaptırdığı ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün bilimsel gözetiminde gerçekleştirilen bir araştırma 2002 yılında yayınlanmıştı. Raporda İstanbul’da incelenen toplam 26 devlet hastanesine bağlı 323 binanın yüzde 86’sının depreme dayanıklı olmadığı; 279 binanın güçlendirilmesi gerektiği belirtilmişti. İzmir’de ise devlet, SSK, belediye, TSK ve üniversitelere bağlı 30 hastane incelendi. Bu hastanelerdeki 321 binanın yüzde 70’inin depreme dayanaklı olmadığı 225 binanın güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı. İstanbul ve İzmir’de hastanelere bağlı incelenen 644 binadan 504’ünün yani yüzde 78’inin güçlendirmesi gerektiği belirlendi.

 

Yıl 2012… Türkiye genelinde hastanelerin % 60’ı güçlendirilmeli

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nda, (UDSEP-2023) Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerin depreme karşı güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına rakamlarla yer verilmiştir. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere Türkiye genelinde depreme dayanıklı hastane yapılarının oranı % 40 iken depreme dayanıklı hale getirilmesi gereken hastane yapılarının oranı % 60’dır. Bu oran içerisindeki güçlendirilmesi uygun olmayıp “yenilenmesi” gereken yapıların oranı ise %36’dır.

Depreme dayanıklı hale getirilmesi gereken hastane yapılarının sayısına bakıldığında olası bir şiddetli depremden hastanelerin büyük ölçüde etkileneceği ortadadır. Özelikle İstanbul ve İzmir’deki hastaneler alarm vermektedir.

 

Genel Sağlık-İş olarak Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz. Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nda (UDSEP-2023) beyan ettiğiniz ve oranı % 60 olan; depreme dayanıklı hale getirilmesi gereken hastane yapılarının son durumu nedir? Olası şiddetli bir depremde, sağlık hizmetlerinin aksamaması için ihtiyaç duyulacak olan sağlık kurumları bu duruma ne kadar hazırdır?

 

Yarın Çok Geç Olabilir…

Olası bir şiddetli deprem durumunda en çok ihtiyaç duyulacak olan sağlık personelinin ve hasta vatandaşların can güvenliğinin olmaması son derece endişe vericidir. Yine şiddetli bir deprem durumunda en çok ihtiyaç duyulan tesisler olan hastaneler, depremlerde ilk devre dışı kalan tesisler olmamalıdır. Hastanelerde depremle ilgili risklerin ortadan kaldırılması için önlem alınması ve afet yönetim modeli oluşturulması gerekmektedir. Depremde ölüm kaderden değil, ihmalden ve tedbirsizlikten kaynaklanır. Sağlık Bakanlığı, sistemli bir yapısal güçlendirme çalışmalarına başlamalı ve vakit geçirmeksizin tamamlamalıdır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183