Öne Çıkanlar kent yaşam kartal belediye Haber göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

Hasret Bitiyor Banliyö Geri Geliyor
İSTANBUL- İstanbul’un ulaşım ağının en önemli unsurlarından biri olan Sirkeci -Halkalı banliyö hattı tamamlanmaya yaklaştı. Bazı noktalarda 24 saat aralıksız devam eden çalışmalar günden güne hızlanıyor. Geçmiş yıllarda son seferinin ardından yenileme çalışmaları için kapatılan İstanbul banliyösünün yeniden yapım aşamasında sona yaklaşılıyor. Uzmanlar Marmaray’la birleşerek İstanbul’u boydan boya geçecek hattın açılmasıyla İstanbul trafiği ve metrobüslerdeki kalabalığın hafifleyeceğini belirtiyor. Hattın çalışmaya başlamasıyla mevcut boğaz köprülerinin de yükü azalacak. Halkalı-Sirkeci ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki banliyö hatları, İstanbul-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine entegrasyon için kapatılmıştı. Marmaray’ın yapılması ile Ankara’dan İstanbul Pendik’e kadar gelen tren yolu Marmaray entegrasyonu sayesinde Halkalı’ya kadar uzayacak.

MARMARAY’A BAĞLANACAK

Yüzeyde banliyö hattının iyileştirmesiyle Gebze-Söğütlüçeşme ve Halkalı-Kazlıçeşme hat kesimleri inşaatı tamamlandığında Marmaray’a bağlanacak. Bu sayede Gebze-Halkalı arasında kesintisiz yolculuk yapılabilecek. Önceden 185 dakika süren 76 km uzunluğundaki Gebze-Halkalı arasındaki seyahat süresi kesintisiz olarak 105 dakikaya inecek. Yine Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika ve Söğütlüçeşme’den Yenikapı’ya ise 12 dakikada seyahat etmek mümkün olacak.



GÜNDE 1.MİLYON YOLCU

Banliyö hattının hayata geçmesiyle Gebze-Halkalı hattında 2-10 dakika arayla sefer yapılacak. Tamamı 76.6 km olan hattın 13.6 km’si Marmaray, 63 km’si ise banliyö kısmından oluşuyor. Sistem tam olarak devreye alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlanıyor. Halkalı-Gebze hattı tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde ise günde 1.5 milyon yolcuya hizmet verecek. Mevcut banliyö hattının iyileştirilerek yüzeysel metroya dönüştürülmesiyle İstanbul’un kent içi ulaşımında raylı sistemin payı yüzde 12’den yüzde 28’e çıkacak.

TOPLAM 42 DURAK

Halkalı-Gebze hattında toplam 42 durak bulunuyor. Bunun dışında restorasyon çalışmaları devam eden Haydarpaşa Garı için de bir bağlantı yapılması planlanıyor. Hattın güzergahındaki duraklar ise sırasıyla; Halkalı, Mustafakemal, Küçükçekmece,Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, İstanbul Boğazı, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi ve Gebze olacak.

BAKAN ASLAN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Gebze-Halkalı demiryolu hattındaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Şu an fiili ilerleme seviyesi yüzde 78. Bu ayın 20'sinde Halkalı'dan başlayarak Kazlıçeşme'ye kadar kesintisiz trenle gelmiş olacağız. Bundan sonra da elektrikti, sinyaldi, nihai işlemleri yapacağız" dedi.



‘KESİNTİSİZ KONFORLU SEYAHAT’

Projenin İstanbullular için önemli bir proje olduğunu ifade eden Arslan, "Bu sene sonu itibarıyla projemizin tamamını bitirip hizmete açacağız. Şu an fiili ilerleme seviyesi yüzde 78. Bu ayın 20'sinde Halkalı'dan başlayarak Kazlıçeşme'ye kadar kesintisiz trenle gelmiş olacağız. Bundan sonra da elektrikti, sinyaldi, nihai işlemleri yapacağız. Hedefimiz Ağustos ayı içinde inşaatını bitirmek, ondan sonraki 1,5-2 aylık periyotta da sinyal sistemlerini tamamlamak ve sene sonuna kadar test işlemlerini gerçekleştirip, hizmete sunmuş olmak" diye konuştu. Arslan, insanların Kazlıçeşme'den, Ayrılık Çeşmesi'ne kadar Marmaray'ı kullanarak konforunu gördüğüne ve memnun olduğuna işaret ederek, bu konforu Halkalı'dan Gebze'ye kadar kesintisiz hale getireceklerini söyledi.

11 AYRI SİSTEME AKTARMA

Gebze-Halkalı demiryolu hattının, güzergahındaki diğer sistemlerle de entegre edileceğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Yolcularımız Yenikapı'da inip Levent istikametinde, Bakırköy'de inip Esenler istikametinde gidecek. 11 ayrı sisteme aktarma yapabilecekler. Ankara'dan kalkan yüksek hızlı trenler (YHT) Pendik'e kadar gidebiliyorlar ve buradan otobüsle aktarma yapıyorlar. Artık öyle olmayacak. Ankara'dan kalkan YHT kesintisiz bir şekilde Haydarpaşa'ya gidecek. Dolayısıyla YHT yolcularımız Gebze'den başlayarak Halkalı'ya kadar ana istasyonlarda inip Marmaray trenlerini veya diğer raylı sistemleri kullanarak İstanbul'un her yerine gidebilecekler.



Yine YHT'lerin bir kısmı da Haydarpaşa'ya kadar gittiği gibi, bir kısmı da Ankara'dan kalkıp Halkalı'ya kadar kesintisiz ulaşabilecek. Bu da önemli ve hedefimiz günde 1,5 milyon insana Marmaray Projesi ile hizmet verebilmiş olmak. Doğu-Batı aksında İstanbul için çok önemli bir koridor. Kuzey-güney aksında ise diğer raylı sistemlerle entegre olması nedeniyle önemli bir koridor. İstanbulluların yaşamını kolaylaştıracak önemsediğimiz bir proje."

Bilal ÇIĞRIM- Kent YAŞAM


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183