Öne Çıkanlar Haber kağıthane spor merkezi Esnaf Odası belediye YGS

Bu haber kez okundu.

Hançerli'den Üniversite öğrencilerine 'oy' çağrısı

 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala özellikle şehir dışında eğitim gören üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacaklarını merak ediyor. Yerel seçimlerin, üniversitelerin eğitim verdiği döneme denk gelmesi nedeniyle binlerce öğrencinin aklında 'bulunduğum kentte nasıl oy kullanabilirim?' ve 'oy kullanmak için ikametimin bulunduğu kente dönmeli miyim?' soruları var.

CHP Avcılar Belediye Başkan A. Adayı Avukat Turan Hançerli, şehir dışında eğitim gören üniversite öğrencilerinin bulundukları kentte nasıl oy kullanabileceklerini açıkladı. "Üniversite gençliği, 31 Mart'ta sandık başına" çağrısında bulunan Hançerli, "Aldıkları eğitimle bir ülkenin geleceğini değiştirmesini beklediğimiz üniversite öğrencileri bu yüzden en asgari vatandaşlık görevi olan 'oy kullanma hakkını' korumalı, kullanmalı ve teşvik etmelidir." dedi.
AVCILARA, KENDİNİZE VE KENTİNİZE SAHİP ÇIKIN
Avcılar'da ikamet eden öğrencilere seslenen Turan Hançerli, "Öğrenci kardeşlerimiz kenti birlikte paylaştığımız hemşehrilerimizdir. Çağdaş bir kentlilik bilincini hakim kılmak için kentin içerisinde yaşayan herkes seçimlerde sadece yerel yöneticilere değil kendi düşüncelerine de oy verdiklerini unutmamalıdırlar. Herkes yaşadığı kentle birlikte inandığı değerlerin dayanışmasına da oy vermiş olacak. Sevgili öğrenciler siz de yaşadığınız kentin yönetimini belirlerken oylarınızla düşüncenizi ve dayanışmanızı söz sahibi yapın. Unutmayın verilen her bir oy koca bir kentin kaderini etkileme gücüne sahip. Avcılar'da yaşayan öğrenci kardeşlerime diyorum ki; "Gelin oyunuzu Avcılarımızda kullanın, kendinize ve kentinize sahip çıkın!" ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERİMİZİN YAŞADIĞI SORUNLARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
CHP yönetimi olarak üniversite öğrencilerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini belirten Hançerli, sorunların çözümü adına daha somut adımların atılabilmesi için gençlerin yerel veya genel demeden her seçimde iradesini sandığa yansıtması gerektiğini söyledi.
Şehir dışında eğitim gören üniversite öğrencileri, hemen her seçimde aynı durumla karşı karşıya kalıyor. Öğrenciler, bulundukları şehirde nasıl oy kullanabileceklerini bilmedikleri için 'ben burada ikamet etmiyorum o yüzden yerel seçimde oy hakkımı kullanmama da gerek yok' düşüncesiyle hareket edebilir.
Avukat Turan Hançerli'ye göre Türkiye için çok önemli bir 'değer' olan üniversite öğrencileri, bulundukları şehirde mutlaka sandığa giderek demokrasiye ve daha nitelikli yerel yönetime 'değer' katmalı. Hançerli, "Üniversite öğrencilerimizin oyları 'ekstra' bir boyuta sahip ve dolayısıyla kentin kaderini değiştirecek bir önem taşıyor." ifadelerini kullanarak üniversite gençliğine sandığa gidin çağrısında bulundu.
SANDIĞA GİTMEMEK CİDDİ OY KAYBINA YOL AÇAR
Seçim dönemi 'ben burada oturmuyorum' diyerek sandığa gitmeyen üniversite öğrencileri, seçimlerde iradesini kullanmayarak ciddi bir oy kaybına yol açıyor. 31 Mart yerel seçimlerinin sadece kent yönetiminin belirlemekle ilgili olmadığının altını çizen Hançerli, "Mesele dayanışma meselesidir. Nerede olursanız olun düşüncelerinize, ideolojinize, inandığınız değerlere kısacası kendi özünüze sahip çıkmanızla ilgilidir". şeklinde konuştu.

ŞEHİR DIŞINDA OKUYAN ÖĞRENCİLER NASIL OY KULLANACAK?
18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlarımızın yapılacak olan genel ve yerel seçimlerde oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Ancak öğrencilerin ikamet adresleri ile öğrenim sebebi ile yaşamış oldukları adres genel itibariyle farklıdır. Üniversite öğrencileri, lise öğrencileri bu durumda oylarını nerede kullanacaklarını, oy kullanmak için memleketlerine gitmek zorunda kalıp kalmayacaklarını merak ediyorlar. Peki öğrenciler oy kullanmak için ikametgah değişikliği yapmak zorunda mıdır?
Bu durumda olan ve farklı bir ilde oy kullanmak isteyen öğrencilerin yapması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Öğrenciler şayet kiralık bir evde kalıyorlarsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, telefon gibi abonelik faturası ile ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yapmak zorundalar. Şayet bir akrabasının yanında kalıyorsa da, evin sahibi ile ya da o evde ikamet eden birisiyle nüfus müdürlüğüne gitmek zorundadır. Tüm bu işlemlerin sırasında herhangi bir şekilde öğrenci belgesine ihtiyaç duyulmuyor. Daha sonra da öğrenciler, ilçe nüfus müdürlüğünden alacakları belgeyi, seçim kuruluna teslim etmeleri gerekmektedir.
Şayet öğrenciler yurtta kalıyor ise alacak oldukları belge de değişiyor. Bu kişiler Yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları iki belgeyle yurtlarının bulunduğu yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracaklar. Bu belgeyi de ilçe seçim kuruluna götürüp verecekler.
Tüm bu işlemlerin yapılmasının sebebi asıl adres olarak belirlediği adresin yanında bir ikinci adres belirlemesidir. Bu vesile ile ikinci adres olarak belirlenen adreste oy kullanabilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183