Öne Çıkanlar Haber kağıthane spor merkezi Esnaf Odası belediye YGS

Bu haber kez okundu.

GÜRER, MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ
 Tuvaletlerin bile kullanılamaz halde olduğunu ve bir an önce çare bulunması gerektiğini ifade eden Gürer, yarısı işçi olmak üzere yaklaşık bin kişinin barındığı alanın temel insani ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun olduğunu belirtti. Gürer: “Ülke genelinde  özellikle Güneydoğu illerinden gelen ve mültecilerden oluşan binlerce  mevsimlik işçi çalıştırılmaktadır. İş güvencesi olmayan, çalışma süresi belirsiz, düşük ücretle, sağlık güvencesi olmayan, eğitimden yoksun işçiler zor şartlar altında yaşamaktadır. Ayrıca uygunsuz ulaşım araçları ile ulaşım sağlayan tarım işçileri yollarda can vermektedir. Mevsimlik işçiler için sefalet, yokluk diz boyu. Ayrıca  binlerce mültecinin olması sebebi ile  iş olanakları daralmış. Bu konuyu sürekli TBMM gündemine getiriyorum. Mecliste iki ayrı araştırma önergemin yanı sıra birçok yazılı soru önergeleri de verdim. Bu sorun ülke genelinde ciddi anlamda ele alınması gereken bir konudur. Hükümet te artık üzerine düşeni yapmalı, tarım işçilerinin zor yaşam koşullarının iyileştirilmesi yanında işçi ölümlerinin engellenmesi ve okulda, oyunda olması gereken çocukların tarımda çalışıyor olmasının önüne geçmelidir” dedi.



İŞÇİLER VE ÇOCUKLAR HASTALIKLARLA BOĞUŞUYORLAR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çoğunluğunun Güney Doğu illerinden gelenlerin ve Suriyeli mültecilerin oluşturduğu tarım işçilerinin durumunun içler acısı olduğunu ifade ederek şu açıklamaları yaptı: “Tarım işlerinde çalışmak için göç eden mevsimlik işçiler ve çocuklar dengesiz beslenme ve gelişme geriliği yanı sıra hijyen koşullarının yetersizliğinden, ishal, uyuz gibi hastalıklarla karşılaşıyorlar. Tarım işçileri seslerini duyurmak istediklerini söylüyorlar fakat duyan kimse yok. Hükümetin tek yaptığı tarım işçilerine gözlerini ve kulaklarını kapatmak” dedi.

 

DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞIP SAĞLIKSIZ ÇADIRLARDA YAŞAYAN İŞÇİLER YAŞAM SAVAŞI VERİYORLAR

Yaz aylarında tarım bölgelerinde çalışıp çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gündeme getirdiğini hatırlatan Gürer, resmi kayıtlara göre Niğde’de 5 bine yakın tarım işçisinin olduğunu söyledi. Mevsimlik tarım işçilerinin tarlalarda sosyal güvenlikten yararlanmadan mesai tanımının dışında çalıştıklarını ifade eden Gürer, şunları söyledi: “Türkiye genelinde resmi rakamlara göre 155 bin, mevsimlik tarım işçisi çalışıyor. Ancak bu rakamların dışında kayıt dışı çalışın mevsimlik tarım işçisi sayısı 600 bini buluyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yetersiz yaşam koşullarını defalarca meclis gündemine taşıdım. Bundan sonra da gündeme getirmeye devam edeceğim. Mevsimlik tarım işçileri Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon, işsizlik problemleri, savaş gibi sebeplerden dolayı göç eden insanlar mevsimlik tarım işlerine yöneliyorlar. Ancak burada da umduklarını bulamıyorlar” dedi.  

 

DERME ÇATMA ÇADIRLARDA ONLARCA İŞÇİ KALIYOR

 

Niğde Yeşilgölcük Kasabasında çadırlarda yaşayan tarım işçilerinin günlük yevmiyelerle çalıştıklarını söyleyen Gürer, yetersiz imkânlardan dolayı derme çatma çadırlarda kalan işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi. Gürer yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Tarım işçileri aileleriyle birlikte halı veya naylonlardan yapılmış çadırlarda kalıyorlar. Kalabalık şekilde kaldıkları çadırlarda akşam saatlerinde dinlenmeye çalışan işçiler sabahın ilk saatlerinde yönetmeliğe uygun olmayan taşıma koşullarıyla tarlalara götürülüyorlar. Yemeklerini yapabilecekleri sağlıklı alanların oluşturulması, tuvaletlerinin kullanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Yaklaşık bin kişinin kaldığı bu alanda çadırı olmayıp dışarıda kalan aileler de var. İlgili kurumlardan yardım bekleyen mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor” dedi.

 

HER FIRSATTA DİLE GETİRİYORUZ

 

Daha önce TBMM Başkanlığına sunduğu meclis araştırmalarında: ‘Birim ücret’ karşılığında sürekli çalışmak zorunda olan tarım işçilerinin yeterli beslenemediğini, sağlıksız çalışma koşulları ile rahatsızlanıp hastalandığını ve sağlık giderlerini bile kendilerinin karşılamak zorunda kaldığını ifade eden Gürer Meclis Araştırmalarında şu ifadelere yer vermişti “İş sahasında çapayı ayağına vurmak, ağaçtan düşmek, güneş çarpması ve tarımsal ilaçların maruz bıraktığı hastalıklara da yakalanan işçiler için iş kazası ise adeta olağan bir durum gibi görülmektedir. Mevsimlik işçiler, tüzel kimliğe kavuşturularak, güvencesiz çalışmalarını ve diğer sorunlarını bertaraf edici çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca farklı ülkelerden gelen ve tarım alanlarında çalıştırılan kaçak işçi sorunları da bu kapsamda ele alınmalıdır. Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin büyük bir kısmı, tüm aile fertleri ile beraber mevsimlik işçilik yapacakları ve geçici olarak ikamet edecekleri şehirlere gittiği için tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklara dair sağlıklı verilere ulaşmak mümkün görünmemektedir. Bu çocukların eğitim alması, topluma kazandırılması gerekmektedir”.

 

Kâğıt üzerindeki tedbirlerin yeterli olmadığını anlatan Gürer, “Sorun çözümsüz değildir, vahim tablonun önüne geçebilmek için kapsamlı bir araştırma yapılması ve önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183