Öne Çıkanlar dış cephe boyamaları yan fülüt ezgi bulut halay

Bu haber kez okundu.

Gazeteciliğin sorunları tartışıldı

 BEYLİKDÜZÜ-10 Ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği günün 57. Yıldönümü’nde Beylikdüzü Belediyesi, duayen gazetecilerden TBMM 24.Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Tufan Türenç ve Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’i yerel gazetecilerle buluşturdu. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ev sahipliğinde Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen kahvaltılı söyleşiye Beylikdüzü üçüncü bölgede yayım hayatına devam eden gazete sahipleri, basın mensupları, İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert ve Türkiye Yerel Basın Birliği Derneği Başkanı Nezir Karayün katıldı.

‘YEREL BASIN DÜŞÜK TİRAJA SAHİP’

Mesleğinde 66. Yılı’nı bu anlamlı etkinlikle birlikte kutladığını belirten Oktay Ekşi, “Yerel gazetecilik, ülkedeki demokrasinin taşıyıcı sütunudur. Halkın sesini olduğu gibi yansıtamazsanız hiç boşuna uğraşmayın, demokrasinin bel kemiği kırılmış demektir. Türkiye bu konuda büyük bir zaaf içindedir” dedi. Türkiye’de 1000 kadar yerel gazete olduğunu vurgulayan Ekşi, bu dilime göre yerel basının çok düşük bir tiraja sahip olduğunu aktardı ve yerel basının güçlenmesi ile ilgili görevin gazeteciler ve siyasetçilerin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

‘BABIÂLİ GAZETECİLİĞİ ÖRNEK ALINMALI’

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise Abdi İpekçi dönemindeki gazeteciliğin müthiş bir örnek sergilediğini ifade ettiği konuşmasında gazeteciliğin birçok alandaki haklarını ön plana alan 212 sayılı yasayı ele aldı. Türenç, 9 gazete sahibinin yükü ağır bularak, yasaya karşı çıktıklarını hatırlattı. Babıâli gazeteciliği geleneğinden tarafsızlık ve yansızlık adına dikkat çekici örnekler veren Türenç, “O dönem, gazeteye selamını ileten kişinin dahi haberi girilmeyecek denirdi. Ustalarımızdan çok şey öğrendik. Şimdi aldıklarımızı verme zamanı. Hepimiz el ele vermek zorundayız. Gazetecilik özveri işidir. Özgür habercilik demokrasinin olmazsa olmazıdır” dedi.

 ‘BASIN ÖZGÜR DEĞİL’

Gazeteci Tufan Türenç, gazeteciliğin bugüne kadar gelişindeki yasal mücadeleleri ve süreçlere değinerek, 212 sayılı yasanın nasıl zor şartlar altında hazırlandığını ifade etti. O dönemin koşullarından bahseden Türenç, bugün de basının hiç olmadığı kadar baskı altında kaldığını dile getirdi ve “Basın maalesef özgür değil. Düşünce ve ifade özgürlüğü yok denecek kadar az” dedi.

Senay BADUR-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183