Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

Esenler Yeni Meydanına Kavuşacak

 İnşaatta demir ya da beton bulunmuyor. Yapımında hiç beton kullanılmayan cami, Hadımköy'den getirilen, "İstanbul Taşı" olarak da bilinen 2 bin - 2 bin 500 yıl gibi uzun bir süre ayakta kalabilen 2.300 metreküp küfeki taşından yığma tekniğiyle yapıldı. Buraya getirilen taşlar el işçiliğiyle işlendi. Camiyi oluşturan binlerce taş, 5 taş ustasının elinde şekillendi. Pencereler, kalem işleri, orijinal detaylara uygun olarak tasarlandı. Neredeyse her bir bloğu 500 kilo ya da bir ton olan taşlar birbirine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturuldu. Bu taşın özelliği sayesinde cami, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan, kış aylarında ise dondurucu soğuklardan korunacak.

​​​​​​​

OSMANLI MİMARİSİYLE GÖZ DOLDURUYOR

Caminin ana kubbesi, 1.60 cm'lik ana taşıyıcılar üzerine oturtuldu ve duvar kalınlığı ise 1.20 cm ile 1.40 cm genişliğinde taş duvarlarla örüldü. Cami, Osmanlı mimarisinde yapıldı. 3 kapılı ve kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minaresi bulunuyor. Minarelerin çevresinde de daha küçük üç kubbe yer alıyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Esenler’e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlandı.

1.500 KİŞİ AYNI ANDA İBADET EDEBİLECEK

Yaklaşık 1.500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami; Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Yeni Camii, Şehzadebaşı Camii, Yavuz Selim Camii ve Kılıç Ali Paşa gibi uzun ömürlü olacak. Gelecek nesillerin asırlar boyu ibadet edebileceği Esenler'in yeni camisinin mimari projesini, Mimar Ahmet Tanyolaç çizdi ve Mühendisliğini ise Kadir Fındıklıoğlu üstlendi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183