Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Bu haber kez okundu.

CHP’Lİ AKYÜZ İSTANBUL GERÇEĞİNİ HATIRLATTI!

 17 Ağustos Depremi’nin tatil ve darbe girişimi nedeniyle İBB Meclisinde yeterince konuşulmadığını ve gündem olmadığını söyleyen İnşaat Mühendisi CHP’li Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, 99 Gölcük depremini ve sonrasında yaşanan Düzce depremini anlattı. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Akyüz, yapılan ve yapılamayan çalışmaları İBB Meclisi kürsüsünde dile getirdi.

BÜYÜKŞEHİR VE 4 ÜNİVERSİTE DEPREM MASTER PLANI YAPTI”

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon yapı stoğunun önemli bir kısmının kaçak olduğunu, ruhsatlı olan yapıların bir kısmının da Mühendislik hizmeti almadığını söyleyen Akyüz, depremden sonra Büyükşehir ve 4 üniversitenin bir araya gelmesiyle ciddi bir Deprem Master Planı yapıldığını ama uygulandığını görmediklerini belirtti.

Bilim adamlarının Kuzey Anadolu Fay hattının batı kısmında 7.0büyüklüğünün üstünde bir deprem üretebilecek bir gerilimin olduğunu, Marmara Denizi, İstanbul Adalar açıkları ve Tekirdağ açıklarında bir depremin olacağını işaret ettiğini söyleyen Akyüz, “İstanbul Türkiye nüfusunun yüzde 18’ine sahip, sanayi tesislerinin olduğu bir yer. İstanbul’da ciddi oranda kamu binaları, hastaneler, okullar, elektrik santralleri var. Olası bir depremde bunların hepsinin ciddi zararlar alacağı öngörülüyor. Ve zarar maliyetinin de 100 milyar dolar olacağı düşünülüyor. İstatistiklere göre gelecek 10 yılda İstanbul’un 17-18 milyon olan nüfusunun 25 milyona çıkacağı ve birçok sorunları da tetikleyeceği belirtiliyor” diyerek Deprem Master Planının bir an önce yapılması ve uygulamaya geçilmesi gerektiği konusunda çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA, YAŞAM ALANLARI İMARA AÇILDI”

Kentsel dönüşüm adı altında sahiller ve kamuya ait yaşam alanlarının da imara açıldığını sözlerine ekleyen Akyüz, “Oysa depremin zararlarını önlemek için yapılması gereken kentsel dönüşüm; fiziksel mekânın dönüşümünün yanında sosyal adalet, sosyal gelişim, sosyal bütünleşme, tarihi ve kültürel mirasın korunmasıyla birlikte bütüncül bir kentsel dönüşüm olmalıdır. Fikirtepe bölük pörçük yapıldı. Plan notları vasıtasıyla bir ilçelerde bir şeyler yapılıyor. Bunlardan başka çalışma yok” dedi.

“BOŞALTILAN ASKERİ ALANLAR YEŞİL ALAN OLARAK KORUNACAKMI?”

15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri alanların İstanbul dışına çıkarılacağı konusunu da hatırlatan Akyüz, “Peki boşaltılan askeri alanlar, yeşil alan olarak korunacakmı? Bu konuda bir fırsatçılık olmamasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını sürdürdü.

AKP’Lİ AYDIN: ADIM ATMAMIZ GEREKİYOR

99 depremini, İstanbul’a olan göçü ve örnekleri ile yaşanan kentsel dönüşümü de anlatan CHP’li Ali Rıza Akyüz’ü dinleyen AKP’li meclis üyeleri memnuniyetlerini dile getirdi. Akyüz’ün konuşmasının üzerine söz alan AKP Grup Sözcüsü Faruk Aydın, CHP’li Ali Rıza Akyüz’ün çok önemli iki konuya dikkat çektiğini söyleyerek, “Birincisi göç, ikincisi deprem” dedi.

İki sorunun da İstanbul’un en ciddi gerçeği olduğunu söyleyen İBB AKP Grup Sözcüsü Faruk Aydın, “Ali Rıza Bey hakikaten önemli bir konulara değindi. Üzerinde çalışmamız, düşünmemiz ve adım atmamız gereken konuları söylemiş oldu” dedi. 

Selvi Sarıtaç-Kent Yaşam

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183