Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

Belgrad Ormanı “milli park” yapılmasın..!

 Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği, İstanbul Orman Mühendisleri Odası, Türkiye Orman Mühendisleri Derneği Marmara Şubesi, Tema Vakfı ve Zekeriyaköy Mahalle Birliği konuyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaparak, ormanın milli parka dönüştürülmesinin doğru olmadığı kamuoyunun bilgisine sundu.

“ORMANIN KONTROLÜ VE KORUNMASI KONUSUNDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIR”

Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge tarafından basına iletilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Belgrad Muhafaza Ormanı’nın Milli Park olarak dönüştürülmesi konusunda bir çalışma başlatılmıştır.

Belgrad Ormanı başta su kaynakları olmak üzere doğal yapısı ve kültürel değerleri açısından Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar hassasiyetle korunan bir alandır. Cumhuriyetten sonra 1924 yılında Atatürk tarafından Belgrad Ormanı’nın korunmasına dair bir kararname çıkarılmış, 1950 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ormanın içinde 7 adet su bendi barındırması ve bu bent sularının ancak ormanın kapalılığı ile korunabilecek olması, memleket müdafaası, Kağıthane Deresi’nin esas kollarından birinin bu ormandan beslenmesi ve zamanla tahrip edilen ormanın korunması gerektiği gerekçesi ile muhafaza ormanı olarak ilan edilmiştir.

Bilindiği üzere Muhafaza Ormanı, Orman Kanunu’nda tanımlanmış ve erozyonu önleme, yerleşim yerlerinin havasını, toz ve kum fırtınalarına karşı korunmasını sağlama, nehir yatakları ve su havzalarının korunması ile memleket savunması için mecburi durumlarda devlet ormanı içinden ayrılmaktadır. Belgrad Muhafaza Ormanı içinde 9 tabiat parkı ve iki mesire yeri bulunmaktadır. Bahsi geçen 9 tabiat parkı, milli park statüsünde olup Milli Parklar İdaresi tarafından belediyelere ihale edilerek işlettirilmektedir. Planlanan dönüşümde 5000 (beş bin) hektardan daha fazla sahanın milli park olarak ilan edilmesi mümkün hale gelebilecek, yapılaşma ve günübirlik kullanım neticesinde ormanın doğal yapısının bozulması söz konusu olacaktır.

Diğer taraftan Belgrad Muhafaza Ormanı’nın milli park olarak ilan edilecek olması halinde öncelikle bu ormanın sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü’nden alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü’ne (Doğa Koruma ve Milli Parklar) devredilecektir. Orman Genel Müdürlüğü ormanların korunması ve geliştirilmesinde; personel, araç- gereç, koruma imkanları, teknoloji ve birikim bakımından Türkiye’nin tartışmasız en yetkili kurumudur. Dolayısıyla başta tabiat parkları olmak üzere söz konusu milli parkları kiraya vermek suretiyle işlettiren Milli Parklar İdaresi’nin bu alanların kontrolü ve korunması konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı kaçınılmazdır.

“MUHAFAZA ORMANI STATÜSÜ DEVAM ETMELİ”

Sonuç olarak, Belgrad Muhafaza Ormanı yapısal özellikleri bakımından rekreasyonel amaçlı değil, koruma ağırlıklı hizmetleri ön planda olan ormanlardandır. Belgrad Ormanı’nın 1950 yılında muhafaza ormanı ilan edilme gerekçeleri günümüzde halen varlığını korumaktadır. Ormanın İstanbul’un nadir su kaynaklarından ve havzalarından biri olması, toplumun temiz su ihtiyacını karşılaması, Kağıthane Deresi’nin su akışını düzenleyerek, sellerin ve taşkınların önüne geçmesi buna müteakip yerleşim yerlerinin de korunması konusundaki etkisinin halen mevcut olması nedeniyle, ormanın daimi muhafaza ormanı olarak korunması ve statüsünün devam etmesi gerektiği görüşümüzü kamuoyunun bilgisine saygılarımıza sunarız.” denildi.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183