Öne Çıkanlar ezgi dış cephe boyamaları yan fülüt bulut halay

Bu haber kez okundu.

Beko: İşçi hakları için ‘hayır’

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa referandumu ile ilgili olarak, "Cumhuriyet tarihinin en kritik Anayasa referandumu" değerlendirmesini yaptı.
DİSK olarak, memleketin ve işçilerin geleceği için bu referandumda ‘hayır’ dediklerini ve tüm işçileri de ‘hayır’ demeye çağıracaklarını vurgulayan Beko, şunları söyledi:

“TBMM'den olağanüstü bir hızla, medyadan, hatta vekillerden kaçırılarak, muhalefeti susturarak, hukuka aykırı açık oylamalarla, kavga gürültü içinde geçirilen bu Anayasa değişikliği paketi, toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalıdır.

Ağır sonuçlarını bugün yaşadığımız 2010 yılındaki Anayasa referandumda da bizler ‘hayır’ demekle yetinmemiştik. Ülkenin saygın Anayasa hukukçuları ve bilim insanlarının katkısı ile ‘Özgürlükçü, Eşitlikçi, Demokratik ve Sosyal Bir Anayasa İçin Temel İlkeler Raporu’ hazırlamıştık.
O gün bize gözlerini, kulaklarını tıkayanlar, yine konuşmadan, tartışmadan, uzlaşmadan, ‘en iyisini biz biliriz’ diyerek yola çıktılar. Sadece DİSK'in değil hiçbir emek ve meslek örgütünün, sendikanın, demokratik kitle örgütünün ve hatta siyasi partilerin fikri alınmadan 15 günde alelacele bir Anayasa taslağı hazırlandı. Dünyada bu kadar hızlı bir Anayasa değişikliğinin bir örneği daha yoktur.

‘İŞÇİLER HAYIR DİYEREK GÜÇLERİNİ GÖSTERMELİ’


İşçiler olarak daha önce hangi partiye oy vermiş olursak olalım, bu kez memleketimizi yönetenlere hep beraber bir uyarıda bulunma şansımız var. Bugüne kadar tek bir partide birleşemeyen işçiler, haklarını korumak için birleşip ‘hayır’ diyerek güçlerini gösterebilir.

Tek bir kişiye, tek bir imzayla sendikaları kapatma, grevleri yasaklama, kıdem tazminatını kaldırma, toplu iş sözleşmelerini askıya alma, ‘gerektiğinde’ ücretleri dondurma yetkisi veren Anayasa'ya ‘hayır’ diyelim.

Dünyada ücretler açısından en alt sıralarda olmaya ‘hayır’ diyelim!
Dünyanın en uzun süre çalıştırılan işçileri olmaya ‘hayır’ diyelim!
İçinde işçilerin hakları olmayan Anayasa'ya ‘hayır’ diyelim!
Taşeron işçilerinin her seçimde kandırılmasına ‘hayır’ diyelim!
15 yılda 17 bin işçinin iş cinayetine kurban edilmesine ‘hayır’ diyelim!
Kıdem tazminatımızın kaldırılması planlarına ‘hayır’ diyelim!
İş mahkemelerine başvuru hakkımızın ortadan kaldırılmasına ‘hayır’ diyelim!
Kiralık işçilik adı verilen köle ticaretine ‘hayır’ diyelim!
Grev yasaklarına, sendikalı olmanın önündeki engellere ‘hayır’ diyelim!
Biz borçlanarak yaşamakta zorlanırken, zorunlu BES kesintisine ‘hayır’ diyelim! İşsizlik Fonu'nun Varlık Fonu yoluyla, yok edilmemesi için ‘hayır’ diyelim.
İşsizlik Fonunda biriken ve işsizlere ödenmeyen paraların, yani işçilerin parasının ‘teşvik’ ve ‘Varlık Fonu’ adı altında patronlara peşkeş çekilmesine ‘hayır’ diyelim!
Hangi partiye oy verirsek verelim, hangi lideri seversek sevelim, mesele işçilerin ve memleketin geleceği ise bu sefer hep beraber ‘hayır’ diyelim!

Selvi Sarıtaç/Kent Yaşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183