Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Bayram şekerinin ihracatı 1.3 milyar doları geçti

 Ramazan ve Kurban bayramları çikolata ve şekerleme tüketimini katlıyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “TÜİK Sanayi üretim verilerine göre şekerli ve çikolatalı mamuller sektörünün 2016 yılında 4.5 milyar TL satış cirosu bulunuyor. Kek, gofret vb. pastacılık ürünlerinin ise 5.8 milyar TL satış cirosu söz konusu. Ayrıca şekerleme, sakız, çikolata ve bisküvi toplamında geçen yıl 2.2 milyar dolarlık şekerli mamuller ihracatımız gerçekleşti. Burada hediyelik ve ikramlık bayram şekerinin payı yüzde 60 oranında. Bayramlar kadar olmasa da Anneler Günü, Sevgililer Günü vb. özel günlerde de önemli bir artış yaşanıyor. Yılsonunda yüzde 12 - 13 oranında ihracat artışı hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE 2.5 AVRUPA’DA 10 KİLOGRAM

Geçtiğimiz yılda kişi başı bayram şekeri tüketiminin 2.5 kilogram düzeyinde olduğuna değinen Zekeriya Mete, “Bayramlardaki şekerli mamul tüketiminin artışına rağmen dünya tüketimini dikkate aldığımızda yine geride kalıyoruz. Söz konusu tüketimde Avrupa ortalaması 10 kilogram düzeyinde, bu da sektörümüzün daha kat etmesi gereken yolu olduğunu gösteriyor” dedi.

ARAP ÜLKELERİNDE 10 KAT ARTIYOR

Dini bayramlara yaklaştıkça İslami coğrafyaya şekerli mamul satışının daha fazla gerçekleştiğini kaydeden, Mete, “Arap ülkeleri çoğunlukla dökme ürünler tercih ederken, Balkan Ülkeleri’nde hediyelik paket ürünlerin satışı artıyor. Balkan ülkelerinde satışlar Bayrama yaklaşırken 3 kata kadar atarken, Arap ülkelerine satışlar 10 katına kadar artış gösteriyor. Çikolata ihracatımızın yarısı Ortadoğu ülkelerine giderken, şeker ihracatı Afrika, Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkelerine yaklaşık değerlerde gerçekleştiriliyor. Bu yıl yine yurt içi satışlarda 2,5 katına, ihracatta ise 5 katına kadar artış bekliyoruz. Havaların sıcak geçmesi dondurma benzeri soğuk ürünlere ve içeceklere yönelmede etkili oluyor. Bu aylarda dondurma ve aromalı içecek tozları ihracatında kış aylarına göre büyük artış görüyoruz” diye konuştu.

Zekeriya Mete tanıtım ve reklam çalışmalarının sektörün gelişmesinde önemli paya sahip olduğunu bunun bayramda yüksek oranlarda satış gerçekleştirmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

AÇIKTA SATILAN ŞEKERE İLGİ AZALIYOR

Tüketim konusunda sadece Ramazan Bayramı için değil, genel olarak son yıllarda halkımızda önemli ölçüde bilinçlenmenin arttığını ifade eden Zekeriya Mete, “Gıda ürünleri üretimi ve tüketiminde en önemli etken sağlığın korunmasıdır. Bu da tabii ki Ramazan Bayramı’nda gerçekleştirilen tüketime de yansıyor. Son yıllarda açıkta satılan şekerlemelerin satışının önemli ölçüde azaldığını gözlemliyoruz” dedi.

TÜKETİCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

·         Hem bayram şekeri hem de çikolata satın alınırken öncelikle son kullanma tarihine bakılmalı.

·         Açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı.

·         Yapışkan, mat görünümlü ve ambalajsız satılan şekerler kesinlikle alınmamalı.

·         Tüketildiğinde ağızda yakıcı bir tat, çözündüğünde ise renk vermemeli.

·         Çikolatalar yağ içeriğinden dolayı mideyi rahatsız etmemeli ve damakta yağlılık hissi bırakmamalı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183