Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu

Bu haber kez okundu.

Argon: Akif gönlü kırık gitti

 Bağcılar Belediyesi, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 96. yıldönümü dolayısıyla, ‘Torununun Dilinden Mehmet Akif’ konulu anma programı düzenlendi. Ünlü şairin adını taşıyan Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programda konuşan M. Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, dedesinin Mustafa Kemal’e güvendiğini ve bu güvenle Kurtuluş Savaşı boyunca Anadolu’yu gezerek vaazlarda bulunduğunu belirterek, “Dedem, vatanını ve milletini çok seviyordu. İstiklal Marşı’nı bu duygularla kaleme aldı” dedi. 
Akif’in, İstiklal Marşı’nın ödülü olan 500 lirayı da almayarak Hilali Ahmer’e bağışladığını da hatırlatan Argon, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şefik Kolaylı, dedemin yakın arkadaşıydı. İstiklâl Marşı yarışmasından verilen parayı almayınca, Kolaylı, Akif Bey, ‘bari kendine bir palto alsaydın’ dediği için onunla bir süre konuşmamış.” 



‘ŞAPKA DEVRİMİNE KARŞI ÇKMADI’
Akif’in asla Şapka Kanunu’na karşı çıkmadığının altını çizen Argon, iftira atıldığını söyledi. Akif’in, bu iftiraları duyunca ‘Ben kendimi bildim bileli kafaların içine bir şeyler koymaya çalıştım. Başımızın üstüne bir şey koymanın ne önemi var’ dediğini anlatan Argon, “Onun şapka devrimine karşı çıktığı yalandır. Dedem hakkında, ‘yobaz’, ‘şapka giymemek için kaçtı’, ‘İstiklal Marşımızı bir Arnavut mu yazdı?’, şeklinde söylemlerde bulunuldu. O bunları hiç hak etmedi. Gönlü kırık gitti” şeklinde konuştu. 



‘KIRGIN DEĞİLİM’
Akif’i Mısır’dan İstanbul’a dönüşünde kadim dostları ve Mithat Cemal’in karşıladığını da kaydeden Argon, at binen, pehlivan gibi güçlü ve boğazı yüzerek geçen dedesinin tanınmayacak kadar zayıfladığını söyledi. Cemal’in onu bakışından ve yanındaki eşinden tanıdığını da ifade eden Argon, şunları söyledi: 
“Siroz hastasıydı. Mısır Apartmanı’nda gençler onu ziyaret ediyor. Dedem, gençlerin ziyaretine izin veriyordu. Başında kuran okutuluyordu. Vefatının ardından düzenlenen cenaze töreninde devlet adına kimse yoktu. Bana bu nedenle kırgın olup olmadığımı soruyorlar. Niçin kırgın olayım? Tabutu, organize olmayan kalabalığın ve talebelerinin omuzlarında gitti. O şimdi Edirnekapı Şehitliği’nde, kadim dostlarının yanında yatıyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183