Öne Çıkanlar gelecek temsil Ekrem İmamoğlu başakşehir şamlar tabiat parkı yaşam mücadelesi

Bu haber kez okundu.

20 Yanvar Şehitleri, İstad Merkezinde Anıldı

 Çok sayıda seçkin davetli ve basın mensubunun katıldığı panele ilgi büyüktü. Sunumunu, İSTAD Başkan Yardımcısı Araştırmacı Yazar Metin Yıldırım’ın yaptığı panel, şehitler için saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı.


Panelin açılış konuşmasını yapan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu; ”20 Yanvar aslında Azerbaycan Türkleri’nin bağımsızlık günüdür. SSCB tarafından işgal edilen Azerbaycan, maalesef 70 yıl esaret altında ve zulümlere maruz kalmıştır. Ancak bu esarete rağmen, Azerbaycan halkı bağımsızlık ruhunu asla kayıp etmemiştir. 70 yıl sonra da olsa, ‘20 Yanvar Günü’ bu esarete son vermiştir. 20 Yanvar, Azerbaycan halkının tarihine, kanlı facia olarak yazıldığı gibi, günümüzde Azerbaycan halkının tarihine“MİLLİ KAHRAMANLIK GÜNÜ” olarak da yazılmıştır. 1918’de Şark’ın ilk Türk Cumhuriyeti olan Azerbaycan, maalesef iki yıl sonra bağımsızlığını kaybetmiş ve 20 Yanvar1990, hadiselerinden sonra tekrar bağımsız olmuştur. Bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkı, SSCB tankları karşısında vücudunu siper etmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur. Azerbaycan, Ruslar için o kadar önemliydi ki, Azerbaycan'ı kaybetmek istemeyen Ruslar, 62 bin askerle Azerbaycan'a müdahale etmiş, çıkan olaylarda yüzlerce Azerbaycan Türkü katledilmiştir. Dünya ile irtibatı kesilen Azerbaycan ablukası, yaklaşık bir yıl sürmüştür. Tüm bu zorluklara rağmen Azerbaycan, 18 Ekim 1991’de bağımsızlığını dünyaya ilan etmiştir. Azerbaycan’da yakılan bu bağımsızlık meşalesi, Sovyetler Birliği'nin de dağılmasına vesile olmuştur. Azerbaycan’ın Bağımsızlığını tanıyan ilk ülke ise Türkiye Cumhuriyeti'dir. O gün orada şehit olan 137 Türk evladı, bağımsız Azerbaycan Devleti'nin temelini atmış ve güçlenmesine vesile olmuşlardır. Azerbaycan’ın bağımsızlığı aynı zamanda diğer halkların bağımsızlığına da yol açmıştır. İSTAD’da düzenlenen bu konferansa katılan ve destek veren herkese teşekkür eder saygılar sunarım” dedi.



Düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan TBMM , Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Azerbaycan Kıbrıs Cemiyet Başkanı Orhan Hasanoğlu, Adana Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Av. Yakup Bulut, AraştırmacıYazar Mehmet Ali Taner, Gazeteci Sevda Zülfigarlı ve 20 Yanvar tarihi tanıkları, birer konuşma yaparak günün anlam ve önemini vurguladılar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183