Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi GÜNDEM Son dakika son dakika haber

Bu haber kez okundu.

20 OCAK OLAYLARI IĞDIR'DA ANILDI

 Iğdır’da Atatürk Caddesi Zübeyde Hanım Bulvarında düzenlenen anma programı şehitler için saygı duruşu ve  Ehli Beyt alimler Derneği üyesi Hoca Behlül Salmanlı’nınKuran-ı Kerim Okunmasıyla başladı.

 Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Serdar Ünsal,” 20 Ocak olayları Ermenistan ve Sovyet ordularının fark gözetmeksizin onlarca masum insanı katlettiği gündür. 20 Ocak-Azerbaycan Kahramanlık Destanı…Hürriyet.. Hürriyet !! Diye haykıran Türklerin şehit edildiği gün..

Bundan 29 sene önce Azerbaycan' da bağımsızlık mücadelesi verildi ve bir kahramanlık destanı yazıldı. Sokaklara dökülen halk, tüm dünyaya "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" diye haykırdı…   
Ruslar, bağımsızlık ateşiyle yanıp tutuşan Azerbaycan Türk'ünün bağımsızlığını istemiyor. Fakat Azerbaycan kaynıyor. İnsanlar hürriyet hürriyet diye haykırıyor ...

70 yıllık esaret canlarına tak demiş ..Artık özgür bağımsız olmak istiyorlar 3 renkli bayraklarının dalgalanışını seyretmek istiyorlar...

Türkiye gibi ,Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet gibi hür ve bağımsız bir Azerbaycan Türk devleti kurmak istiyorlar. Sömürülmek Rusların emrinde yaşamak istemiyorlar bu nedenle her fırsatta "bağımsız Azerbaycan "diye haykırıyorlar

Fakat Ruslar 70 yıldır sömürdükleri Azerbaycan'ı kolay kolay bırakma niyetinde değiller çünkü Azerbaycan da petrol var,Doğal gaz var ...

Yıl 1990. Aylardan Ocak. 19'u 20'ye bağlayan gece (Kanlı Ocak, Gara Yanvar)Bakü'de kızılca kıyamet kopmaktadır. 35.000 kişilik ağır silahlarla donatılmış alfa birlikleri ve DTK-a adlı özel imha birlikleriyle Moskova Azerbaycan'ın başşehrini işgale başlamıştır. İşgal operasyonunun adı "UDAR"dır.T-72, T-80 ve BMP-3 tankları Bakü'de Azatlık Meydanı'nı kuşatmıştır.

Yatağından fırlayan Azerbaycan Türk’ü Azatlık Meydanı'na yığılır. İşgal tanklarının üzerine bedeniyle yürür. Yegane silahı canıdır. Canıyla vuruşur tanklara ve zırhlı işgal askerlerine karşı. Dünya sağırdır, kördür ve de dilsizdir. Nasıl olsa akan Türk'ün kanıdır. Ne kıymeti var ki... Bir gün içinde 170 can düşer Azatlık Meydanı'na. 87 yaşındaki  Süreyya Babayeva dan, 15 yaşındaki Nariman Huseyinov 'a kadar 170 can, can Azerbaycan'ın bağımsızlığı hürmetine düşer toprağa. Binlerce insan denize dökülür. Kesin ölenlerin sayısı belli değildir. Ateş düştüğü yeri yakmıştır. Yanan Türk insanının yüreğidir.

Ama Ruslar bir şeyi hesap etmemiştir. Artık bağımsızlık yolundan dönüş yoktur...Binlerce  şehit verseler de bağımsızlığa koşulacaktır.Büyük Türkçü Rahmetli Ebülfez Elçibey ,Azatlık meydanında bir kez daha haykırır "Mehmet Emin Resülzade'nin  dediği gibi "BİR KERE YÜKSELEN BAYRAK BİR DAHA İNMEZ"

Umumi Lider Haydar Aliyev Moskova da gerekli tepkiyi gösterir görevinden istifa edip Azerbaycan’a döner

Azerbaycan halkı bağımsızlık yolundan vaz geçmez. Neye mal olursa olsun Azerbaycan bağımsız olacaktır. Her yerde 3 renkli bayrağımız dalgalanacaktır. Gün bağımsızlık günüdür. Sovyet imparatorluğu dağılıyor.Tek dişi kalmış  canavardır. Yapacağı bir şeyi yoktur. Yaşasın bağımsız hür Azerbaycan "

Ve  o günden sonra bağımsız Azerbaycan'ın temelleri atılır. Sovyetler ülkeden  çıkarılır. Sınırlar çizilir. Milli para basılır.Hür dünya Bağımsız Azerbaycan'ı tanır.

Merhum Elçibey den sonra bağımsızlık bayrağını devralan Merhum Haydar Aliyev ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kanla yazılan Azerbaycan bağımsızlığının bilincinde Azerbaycan devletini güçlü ve Azerbaycan Türk'ünü de mutlu etmek için fedakarca çalışmaktalar.

20 ocak karanfillerin ağladığı gün..Yüreklerin yandığı gün..Ağla karanfil ağla Türklük dünyası denildiği gün..Türk'ün Türk’ ten başka dostunun olmadığı (satılmış ve hainler hariç)gün..Bu günü hiçbir Türk unutmayacaktır....

Bugün Şehitler Hıyabanın da o Kanlı Ocak şehitleri ile Karabağ şehitlerinin koyun koyuna yattığını görürsünüz.

Merhum cumhurbaşkanı Haydar Aliyev bu günü yas matem günü ilan etmiştir. Artık Azerbaycan da 20 Ocak günü her yer kapalıdır. Her yer siyahlara bürünmüştür. Her Azerbaycan Türk'ünün gönlünde Rus tanklarının açtığı yara vardır.

Yeni yetişen nesile Rusların Ermenilerin yaptığı katliamları iyi anlatmak lazım..Onlardan dost olunmayacağını genç beyinlere işlemek lazım...

Bugün, Vatanını canından aziz bilen, bedenini siper ederek Azerbaycan Türkü´nün bağımsızlık yolunu açan vatanperver insanlar uyuyor Şehitler Hıyabanı´nda….

Onlar ölümden korkmadılar, ölümün üzerine yürüdüler, öleceklerini bile bile….Onlar için vatan,millet,özgürlük her şeyden önemliydi….Mevzubahis Azerbaycan’sa gerisi teferruattı onlar için…70 yıldır esaret altında olan Azerbaycan’ın özgürlüğü için ölmek onlar için toy bayramdı…

O soğuk Ocak gecesi verilen canlar, Azerbaycan için son değil bir başlangıç olarak tarihte yerini alırken Şehitleri ve bağımsız Azerbaycan’ın temelini atanları bir kere daha rahmetle anıyor yeni yetişen Azerbaycan Türk gençliğini atalarına layık olmaları dileğinde bulunuyorum.

Çünkü şairin dediği gibi “Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır ! Toprak Eğer Uğrunda Ölen Varsa Vatandır    .”dedi.

  

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır Temsilcisi Konsolos Behbud Gadalı,” 20 Ocak Faciasının baş verme sebepleri ve sonuçları ile ilgili bilgi verdi. Büyük insan kaybına sebep olan bu hadisenin Azerbaycan halkının devletçilik tarihine kahramanlık salnamesi olarak yazıldığını belirten diplomat bildirdi ki, geçmiş Sovyetler Birliği başkanlığı bu olayların asıl önemini büyük çabalarla dünya kamuoyundan saklamaya çalışıyordu. Fakat bu denli ağır günlerde halkımızla dayanışma içinde olduğunu ortaya koyan Azerbaycan halkının Ümumi milli lideri Haydar Aliyev büyük tehlikelere rağmen aile üyeleri ile birlikte Azerbaycan`ın Moskova`daki daimi temsilciliğine giderek Mihail Gorbaçov başta olmakla 20 Ocak faciasını gerçekleştirenlerin asıl simasını ifşa etmiş, bu cinayetin tam önemini açıklamıştır.”şeklinde konuştu.

Daha sonra Hoca Ünal Zaman , şehitler için dua etti.Programa MHP Merkez ilçe başkanı Özcan Zorman,Türk eğitim Sen İl başkanı Ali Arslan, Ülkü Ocakları Başkanı Caner Ağrıdağ,Kafkas Çeçen Derneği başkanı Muharrem Çeçen,İYİ parti il başkanı Fuat Ata,Zabıta Müdürü Erdal Bagane,İş adamı Caferali Taşbağ,İl Genel Meclis Üyesi Ayvaz Erol,Asimder Genel başkanı göksel Gülbey,Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır şube başkanı İlteriş Taşkınsu,Kıbrıs Gaziler Derneği başkanı İsmet Tağal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183