Öne Çıkanlar küçükçekmece belediyesi kağıthane spor merkezi Esnaf Odası YGS Petrol

Bu haber kez okundu.

107 yıllık bir devir kapandı..!

 İstanbul Havalimanı inşaatının tam anlamıyla bitirilememesi nedeniyle daha önce 29 Ekim 2018’de gerçekleştirilmesi planlanan taşınma işlemi birkaç kez ertelendi. 5-6 Nisan 2019’da da ‘Büyük Göç’ gerçekleştirilerek, Atatürk Havalimanı'nın yer hizmetlerinde kullanılan binlerce parça malzeme TIR’larla İstanbul Havalimanı'na götürüldü.

Türk Hava Yollarının (THY), Atatürk Havalimanı'ndan kalkan son tarifeli uçağının Singapur'a gitmesiyle ülke tarihinde önemli bir yere sahip olan ve sinema filmlerinin çekiminde, edebiyat eserlerinde yer alıp, ayrılma ve buluşmaların odak noktası haline gelen Atatürk Havalimanı şimdilik görevini tamamlamış oldu. Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilen ilk tarifeli uçuş ise THY tarafından Ankara’ya yapıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN TARİHÇESİ

Türk sivil havacılığının temelleri1933’te Yeşilköy’de İstanbul-Ankara arasında yapılan ilk uçuş ile atıldı. 1985’e kadar Yeşilköy Havalimanı olarak hizmet veren ve İstanbul’un tek havalimanı olan Yeşilköy’ün adı 1985’de Atatürk Havalimanı olarak değiştirildi. Bir aşırı geçen süre içinde milyonlarca yolcunun gidip geldiği, iç ve dış hatlarda milyonlarca uçuşun gerçekleştirildiği Atatürk Havalimanı TK- 54 sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşuyla son görevini yaptı.

6 Nisan saat 02.00’de yolcularıyla vedalaşan Atatürk Havalimanı’nın son haftasında toplam 7 bin 400 uçuş gerçekleştirildi. 5 Nisan Cumartesi günü ise toplam 803 uçak, Atatürk Havalimanı’na son kez inip, kalktı. Türk Hava Yolları’nın 6 Nisan saat02.00’deki TK- 54 sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu ise Atatürk Havalimanı’ndan yapılan son uçuş olarak tarihe geçti.

ASKERİ AMAÇLARLA HİZMETE GİRMİŞTİ

Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu Atatürk Havalimanı, yıllardır iç hat ve dış hat seferleriyle uluslararası charter uçuşları için kullanıldı. İstanbul şehir merkezine 24 kilometre uzaklıktaki havalimanı, askeri amaçlarla 1912’de Yeşilköy’de hizmete girdi. Bir askeri hangar ile yanındaki kargir binanın sivil uçuşlara tahsis edilmesinin ardından İstanbul-Ankara arasında 1933’te gerçekleştirilen ilk uçuşla ‘Yeşilköy Hava Meydanı’ adıyla sivil uçuşlara açıldı.

1953’TE ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILDI

Yapılan genişletme ve modernleştirme çalışmalarının ardından 1 Ağustos 1953’te uluslararası uçuşlara açılan Yeşilköy Havalimanı için 1971’de uygulamaya konulan master planla her biri yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal binası ve bunları tamamlayan bazı bölümler inşa edildi. Söz konusu plan, THY Hangar Tesisleri, kargo tesisleri, kontrol kulesi ve teknik blok, aydınlatma sistemi, elektrik dağıtım sistemi, “06/24” pistinin yeniden yapılması, akaryakıt ikmal tesisleri ile diğer bazı tesisleri kapsıyordu. Projede, halen İç Hatlar Terminali olarak hizmet veren Dış Hatlar Terminali, 29 Ekim 1983’te işletmeye açıldı.

YEŞİLKÖY’E ‘ATATÜRK HAVALİMANI’ADI VERİLDİ

Yeşilköy Havalimanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985’te “Atatürk Havalimanı” adını aldı. Giderek, artan yolcu ve uçak trafiğini karşılamakta yetersiz kalan havalimanının terminal ihtiyacını karşılamak amacıyla, yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 7 bin araçlık otoparkı ve ilave tesis yapımı için harekete geçildi. TAV’ın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği dış hatlar terminalinin yapımı 22 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Ocak 2000’de hizmete açılan terminal, 2004 ve sonrasında yapılan ek binalar ve tesislerle genişletildi.

DÜNYANIN ÖNEMLİ HAVALİMANLARI ARASINDA

Dünyanın önemli havalimanları arasında yer alan Atatürk Havalimanı, 60 metre genişliğinde 2 bin 600 metre uzunluğunda “05/23”, 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17 L/35 R” ile 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17R/35L” olarak adlandırılan üç pistle milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı.

BİR DİĞER MERAK KONUSUDA YENİ HAVALİMANININ OTOPARK ÜCRETLERİ...
İstanbul Havalimanı'nda otopark hizmetinin büyük taşınma sonrasında 15 Nisan'a kadar ücretsiz olacağı duyuruldu. Havalimanı işletmecisi İGA'dan yapılan açıklamaya göre, havalimanına gelenler araçlarını terminal karşısında bulunan 5 katlı otoparka ücret ödemeden park edebilecekler. 15 Nisan’dan sonra ise otopark ücretlerinin hangi aralıkta olacağı henüz bilinmiyor.

Gamze ÜNLÜ / Kent Yaşam



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183