Öne Çıkanlar haberdesiniz Son dakika son dakika haber haberler Kelamdan Kaleme

Bu haber kez okundu.

Asimder 20 Yanvar Şehitlerini Andı…

 ASİMDER Marmara Bölge Başkanı Ali Gülbey’in selamla konuşmasından sonra, SSCB’ye bağlı Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının ilk adımının 20 Ocak 1990 yılında Azerbaycan Bakü’deki bağımsızlık mitingi olduğunu belirten ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, “1992 yılında bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Türklerinin 70 yıl SSCB’nin esareti altında kaldığını ve bu esaretten kurtulmanın temelini 20 Ocak (Yanvar) 1990 yılında Bakü Azatlık meydanında yapılan ve on binlerce Azerbaycanlının katıldığı bağımsızlık mitinginde atmıştır. 20 Ocak (Yanvar) 1990 bağımsızlık mitingi sadece Azerbaycan’ın değil diğer Türk Cumhuriyetlerinin de (Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan)’ın da bağımsızlığını tetiklemiştir. Bu mitingde SSCB tankları ayaklamayı bastırmak için tankları ve Ermeni asıllı askerleri kullanmışlardır. Bağımsızlık mitinginde katledilen Azerbaycan Türklerinin sayısı 137 tespit edilse de aslında ölü sayısı 400 veya 500 bulmaktadır. Ölü sayısının az söylenmesinin sebebi 1954 yılında dünya ülkelerince kabul edilen soykırım yasasında belirtilen belli sayı üstündeki toplu ölümlerin soykırım sayılmasıdır. Bu kahraman şehitlerimizi tekrardan yad edip rahmet diliyoruz” dedi.

ASİMDER İstanbul İl Başkanı Taner Korhan ise, “Bu katliam Azerbaycan Türklerinin gurur günüdür. Ölülerimize yas tutup üzülsek de meydana dökülüp SSCB tanklarına göğüslerini siper eden elleri silahsız kahramanların cesaretleri bizleri gururlandırmıştır. Bir tarafımız hüzün dolsa bile diğer yarımız gururla doludur” şeklinde konuştu.

Programda, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Türkiye-Azerbaycan Dostluk Gurubu Komisyon Başkanı Şamil Ayrım, İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı ve Gazeteci Vedat Yenerer, Kıbrıs Gaziler Derneği İstanbul İl Başkanı Ahmet Kendigel, TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu’ da konuşma yaparak temenni ve dileklerini belirtikten sonra misafirlerle birlikte sunulan ikram ve sinevizyon gösteriminin sona ermesiyle program sonlandırıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183