Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Troia'da gezi yolu değişiyor

 Çanakkale'de bulunan dünyaca ünlü antik kent Troia'da, ziyaretçilerin kullandığı gezi yolu değiştiriliyor. Yeni kazılarla ortaya çıkarılan alanların da gösterileceği yeni yol daha uzun olacak. Tarihte Truva savaşının yapıldığı, 1998 yılında Dünya Miras Listesi'ne alınan Troia'da kazı çalışmaları devam ediyor.

1863 yılında başlatılan kazı çalışmalarının bu yıl 45. sezonu. İlk defa kazı başkanlığını bir Türk yapıyor. Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu seneki çalışmalarda Troia kalesinin içindeki savunma ve saray yapılarının Schliemann, Dörpfeld ve Blegen kazıları dönemlerinden sonraki dolgularını kazdıklarını söyledi. Arkeolojik anlamda pek çok yapıyı yeniden ortaya çıkardıklarını belirten Aslan, aynı zamanda örenyerinin daha iyi anlaşılması için bugüne kadarki en kapsamlı bitki örtüsü temizlik çalışmalarını yaptıklarını söyledi. 

ZİYARETÇİLER ÖRENYERİNE ZARAR VERİYOR

Antik kente en çok, bölgeyi gezen ziyaretçilerin zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Aslan, bunun önüne geçmek için ziyaretçilerin tarihi alanlara hiç dokunmadan dolaşacakları ahşap yollar yapacaklarını söyledi. Kazılarla ortaya çıkarılan alanları da ziyaretçilerin görmesi için gezi güzergahını değiştireceklerini belirterek, "Yeni gezi yolu daha uzun olacak. Gelecek ziyaretçiler, örenyerinde daha çok vakit geçirecek. Bu yolun tamamı ahşap kaplama olacak ve ziyaretçiler, hiç örenyerindeki alanlara girmeden, gezi yolunu takip ederek ziyaretlerini tamamlayacak.

Şu anda gezi yolunun bir kısmı bu şekilde, bir kısmı ise ziyaretçiler örenyerinin içinden geçiyor ve en çok bölgeye de ziyaretçiler zarar veriyor." şeklinde konuştu. Yeni gezi yolunda engellileri de gözönünde bulunduracaklarını belirten Aslan ,ilk defa Troia'da yapılacak engelsiz gezi alanıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Görme ve duyma engelli vatandaşlarımız için müzelerde uygulamalar var fakat engelsiz bir örenyeri dünyada yok. Bu, Troia örenyerinde ilk olacak. Görme özürlü kişi burayı ziyaret ettiğinde dokunabilecek, dinleyebilecek, duvarlara dokunup onun boyutunu anlayabilecek. Duyma engeli bulunan vatandaşlar içinse el işaretleriyle sistem kurulacak. Engelsiz bir Toria şeklinde geliştireceğiz." 

'TRUVA SAVAŞINI İSPATLAMAK İSTİYORUZ'

Yıllardır bölgede yapılan kazı çalışmalarının devam edeceğini belirten Rüstem Aslan, hedeflerinin Truva savaşının burada yapıldığını ispat etmek olduğunu söyledi. Önemli ipuçlarına ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Troia savaşları, yazılı metinle ispatlanır. Elimizde yazılı bir metin yok. O zaman mezarlıktaki, gömülerdeki buluntularla ispatlayabiliriz. Şimdiye kadar da Homeros dönemindeki mezarlıklar bulunamadı. En önemli gizem, Troia'nın mezarlığının nerede olduğu. Elimizde önemli ipuçları var. Birkaç denememiz oldu daha önceki kazılarda, başarısız oldu fakat bu yıl yaptığımız analizlerde çok sağlam ipuçları var. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu gizemin üstündeki sır perdesini yavaş yavaş kaldırmaya çalışacağız."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183