Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu

Bu haber kez okundu.

Tek oda tehlikesi !

 18 milyon insanın yaşadığı, 39 ilçeye sahip megakent İstanbul’da hemen her yerde önümüze çıkan ve “tek oda” olarak bilinen günlük daireleri kiralama ilanları için yalnızca verilen telefon numarasını aramak yeterli oluyor. Kiralayıcının kimlik bilgilerini bile sormadan talebi yerine getirmesi ise durumun vehametinin derecesini gözler önüne seriyor.
Günlük kiralık daireler en son Atatürk Havalimanı saldırısı sonrasında ülkenin gündemine oturmuştu. Bununla ilgili çalışmaların başlatılacağını açıklayan yetkililerin henüz elle tutulur bir adım atmaması sorunun büyüyerek devam etmesine neden oluyor.

GÜNLÜK DAİRELER GÜVENLİK SORUNU YARATIYOR
İstanbul’un başta Fatih olmak üzere, Şişli, Aksaray, Şirinevler, Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü ilçelerinde yoğun olarak göze çarpan ilanlarda belirtilen tek oda evleri kiralamak için telefonla bir ‘alo’ demek yeterli oluyor. Telefonu açan şahıs, size ne bir kimlik bilgisi soruyor ne de herhangi bir yasal mevzuat uygulanıyor. Evleri kiralayanların ise evlerin içinde neler yaptıklarını son olaylar gözler önüne seriyor. Başakşehir’de yaşanan bir olayda, günlük daireyi kiralayan genç kız ve arkadaşına ev sahibinin taciz amaçlı saldırması sonucu, kendini 10’uncu kattan atan kız yaşamını kaybetmişti.
Yakın dönemde yaşanan suç ve terör olaylarının faillerinin de bu evlerde konaklaması, evlerin denetimi tartışmalarını da beraberinde getirdi. 28 Haziran’da Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren teröristler de bir emlakçı aracılığıyla Fatih’teki Horhor semtinde bir binanın birinci katını kiralamışlardı.



FATİH’TE 690 DAİRE MÜHÜRLENDİ
Kimliğini gizlemek isteyenlerin tercih ettiği bu tip evleri kullananların sayısı, toplum için ortaya çıkan güvenlik sorununa karşın giderek çoğalıyor. Kiralık odaların yoğun olduğu ilçelerden birinin de fatih olması nedeniyle Belediye Başkanı Mustafa Demir bir açıklamada bulundu. Demir, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile yürüttüğü "günlük kiralık evler" ile ilgili çalışmaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında kayıtlı ve ruhsatı bulunmayan ve günlük kiralamada kullanılan 690 dairenin mühürlendiğini belirtti. 
Demir, kısa süreli kiralanan konutların ticarethane kapsamına girdiğini ve bunu yapanların ruhsat alması gerektiğini belirterek, "Bizim burada tek kanuni dayanağımız, ruhsatsız çalıştıkları için evlerine müdahil oluyoruz. Onların kayıt altına alınması için gerekli çalışmalara yönlendiriyoruz. Ancak insanların evlerinin içerisine girmemiz mümkün değil, bunun için polisten destek alıyoruz. Bu işi yapıyorlarsa da bunları caydırmak amacıyla vergi denetim uzmanları işlem yapıyor. Evlerini kısa süreli illegal olarak kiraya verenlerin önüne geçtiğimizi düşünüyoruz. Bu sistemi başlattık ve görünen o ki bu konuda eski Fatih dediğimiz bu bölgede kesinlikle kısa süreli evlerini kiraya verenlerin önüne geçeceğiz. Buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.

ÖZİMER: FATİH’TEKİ DÖNÜŞÜME BELEDİYE YETİŞEMEMİŞTİR
CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada,Tarihi Yarımada gibi turizmin en önemli bölgesindeyiz. Avrupa’da tarihi bölgelere bizim dört beş katımız turist gelirken biz  konaklama konusunda çok geride kaldık. Bunun en önemli nedeni üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Mustafa Demir’dir. Turizm adına üç dönemdir hiçbir şey yapılmadığının bir göstergesidir. Fatih kendi kendine dönüşürken belediye bu dönüşüme yetişememiştir. Bu nedenle birçok işhanı ruhsatsız olarak otel olmuştur. Eminönü bölgesi turizm bölgesi olması gerekirken şu anda konaklama alanı olmuştur. Emlakçılıkla ilgili yeni yasalar yapılması gerekirken maalesef iktidar bu olumsuz tabloya seyirci kalmaktadır. En kolay ve en ucuz yapılacak iş emlakçılık dükkanı açmaktır. Vergisel boyutu ayrı bir görüntü çizerken bu şekilde kiralamalar da Fatih ilçemiz için üzüntü vericidir. Kiralanan yerlerdeki turisti dışarı atmak çözüm değildir. Çözüm önce TBMM’de gerekli yasaların çıkarılması ve daha sonra belediyenin denetlemeleri ve ruhsatların verilmesidir. Önce kendi vatandaşlarının daha sonra turistlerin mağdur olmaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
YEŞİLTAŞ: TÜRKİYE BİR AN ÖNCE EMLAK MÜŞAVİRLİĞİ YASASI’NA KAVUŞTURULMALIDIR
Emlak Müşavirliği yasa tasarısını ilk kez meclise götüren isimlerden biri olan Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, yaptığı açıklamada, “Emlak ve gayrimenkul sektörünün pazarlama noktasında Türkiye’de çok ciddi yasal boşluklar var. Örneğin, Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı’nı iki defa İstanbul CHP Milletvekili Sayın Mahmut Tanal aracılığıyla mecliste ilgili komisyona götürdük. Türkiye’nin bir an önce Emlak Müşavirliği Yasası’na kavuşması şarttır. Burada da son yıllarda yaşanan en büyük sorunlardan biri günlük ev kiralama konusudur. Günlük ev kiralama konusu sadece kayıt dışı olarak devlete ekonomik olarak büyük zarar vermekle birlikte geçtiğimiz yıllarda kötü örneklerini sıkça yaşadığımız suça ve suçluya yataklık, kolay barınmayı kolaylaştırmaktadır. Bu konuyu İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin ile Beşiktaş’ta yapılan kapsamlı bir toplantıda dile getirdik. Bu konunun çok önemli olduğunu ve biran önce üzerinde çalışılması gerektiğini Sayın valimiz dile getirmiştir. Arz talep noktasında tıpkı gelişmiş ülkelerdeki gibi kiralama ve satın almalarda emlak müşavirlerinin sorumlu olması gerekir. Emlak müşavirleri yıllık kiralamalarda olduğu gibi yasal prosedürü günlük kiralamada da kullanmak zorundadır. Günlük veya haftalık kiralamaları yetkililere bildirmek zorundadır. Eğer bunu yapmazsak özellikle önümüzde yıllarda çok daha büyük sorunlara ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.





NEDEN İŞLEM YAPILAMIYOR?
Günlük ya da saatlik kiralık daireler imar planlarında konut olarak geçerken, tapu kayıtlarında da mesken olarak görülüyor. Bu nedenle yasal olarak konut dokunulmazlığı kapsamına giriyor ve bu evlere mahkeme kararı ya da savcılık izni olmadan emniyet veya belediye yetkilileri girip, işlem yapamıyor.

SON DÖNEMDE YAŞANANLAR...
- Ankara’da meydana gelen terörist saldırıda adı geçen üç kişi kayıt dışı günlük kiralık evlerde konakladı.
- 2015’te iki kişi, Beşiktaş’taki bir rezidanstan günlük daire kiraladı ve uyuşturucu kullandı. Şahıslardan biri hayatını kaybetti.
- Esenyurt’ta bir genç kadın günlük kiralanan bir evde uyuşturucu partisinde can verdi.
- 2016’da genç bir kadın, erkek arkadaşıyla gittiği günlük kiralanan dairede, cinsel saldırıya uğradı ve 10’ncu kattan atlayarak intihar etti.
- Üç kişiyi öldürdüğü iddiasıyla aranan Atalay Filiz, firari olduğu dönemde günlük kiralık bir evde gizlendi.
- Yakın geçmişte İstanbul’da öldürülen ABD’li Sarai Sierra’nın da bu tür bir yerde konaklamış olmasından dolayı emniyet güçleri olayın izini sürmekte güçlük çekmişti.


 
Sibel GÜLERSÖYLER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183