Öne Çıkanlar Tevfikbey Mahallesi alışveriş merkezi İsviçre Kürtçe konuşma Levent

Bu haber kez okundu.

Konut mağdurları: direne direne kazanacağız

 

Savcılık ve mahkemeler aracılığı ile haklarına kavuşmaya ömürlerinin yetmeyeceğini düşünen konut mağdurları, sorunlarını CHP İstanbul milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’ye ulaşarak destek istemişlerdi.

Daha önce konu ile ilgili Ticaret Bakanlığı tarafından cevaplanması talebi ile TBMM’ye soru önergesi sunan Hamzaçebi, Esenyurt, Kadıköy-Fikirtepe, Tuzla ve Türkiye’nin diğer yerlerinde konut satış vaadiyle dolandırılanların mağduriyetleri ile zamanın Esenyurt Belediyesi ve Ticaret Bakanlığının sorumluluklarının araştırılması için meclis araştırma önergesi sundu.

ESENYURT’LA DA SINIRLI DEĞİL


Hamzaçebi, konut mağdurlarının sorununun araştırılması amacı ile TBMM’ye sunduğu önergede, “Esenyurt’ta nüfus artışının olağanüstü denilebilecek bir oranda yüksek olması konut talebinde yüksek bir artışa neden olmuştur. Bu süreçte daha çok dar ve orta-alt gelir grubuna mensup tüketicilerin konut talebini dikkate alan bazı kişiler veya şirketler kendi şirketleri veya üçüncü kişilerden devir aldıkları şirketler aracılığı ile düzenledikleri taksitle konut satış kampanyaları çerçevesinde ‘ön ödemeli konut satış sözleşmeleri’ ile para toplamışlar, ancak aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen sözleşmelerin konusu olan konutları sahiplerine, satın alanlara teslim etmemişlerdir. Ancak sorun konutların tesliminde yaşanan bir gecikmenin ötesinde çok geniş boyutlara sahip olup sadece Esenyurt’la da sınırlı değildir” iddialarına yer verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin araştırılmasını istediği başlıklar şu şekilde;

1-Konut satış vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ifade edilen şirketler/firmalar ve bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumlar ile mağdur tüketicilerin mağduriyetlerinin ve sorunlarının,

2-Ticaret Bakanlığı ile Esenyurt Belediyesi'nin ve diğer sorumluların sorumluluklarının,

3-Konuyla ilgili adli süreçte yaşanan sorunların ve çözüm yollarının,

4-Anılan şirket/firma sahipleri ile bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumların konusu Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiillerden gelir elde edip etmedikleri ile bu gelirlerin aklanması yönünde faaliyetlerinin olup olmadığının ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bu süreçte yapılması gereken işlemlerin,

5-Mağdur vatandaşlarımın konut sahibi olabilmesi için yasalarda yapılması gereken değişikliklerin,

6-Vatandaşlarımızın ödemelerini yaptıkları konutları edinebilmesine yönelik çözümlerin,

7-Bundan sonra bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.

Platformun bilgi notlarında kısaca konu başlıkları şöyle özetlendi:

*“Konut alan tüketicilerin bir kısmı müteahhit ve tacir sıfatlı arsa sahiplerinin iş birliği ile DOLANDIRILDI, bazıları konut satın aldığı projenin üzerine bankalardan ya da tefecilerden ipotek karşılığı şirketlerin bankalardan para alması ve geri ödemeyerek arsaların üzerindeki ipoteklerin kaldırılmaması ile DOLANDIRILDI bazı firmalar da şirketlerin sahip olduğu mal varlığını paravan firmalarla kaçırıp şirketin içini boşaltması ile DOLANDIRILDI. Bir kısmında ise FETO terör örgütü kapsamında yargılanan kişilerin şirketlerinin, TMSF ye yönetiminin devredilmesi ile mağdur edildi.

*Bu kadar karmaşık hale getirilmiş, ticari kılıfa gizlenmiş, organize, örgütlü şekilde planlanmış bir suç konusunun içinden, konut tüketicisi vatandaş/arın hukukta bireysel hak arama yöntemlerini kullanarak haklarına kavuşması mümkün gözükmemektedir.

*Konu sadece ülkemiz insanı ile de alakalı olmaktan çıkmış adeta uluslararası boyut kazanmıştır. Birçok firma projelerini yurt dışında da tanıtmış ve ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile gurbetçilerimize yahut yabancı ülke vatandaşlarına da konut satmıştır.

*Tabii ki yurt dışı satışlarda da 4077 ve 6502 sayılı yasaların emrettiği hükümlere uyulmamış hatta ikna edemediklerini kandırmak için yasalara uyuluyormuş gibi göstererek noterde alakasız işlemler yaptırtarak kandırmışlardır.

*Konut projesi üreten firmalar, devletimizin kurumlarının yöneticilerini davet ederek tanıtımlar yaptıklarından dolayı konut tüketicisi yabancı ülke vatandaşları da devletimize ve kanunlarına duydukları güven ve itimat nedeniyle bu projelerden konut almışlardır.

*Mağduriyetleri ile ilgili ülkemizde nereye ve nasıl hangi taleple müracaat edeceklerini bilmeyen yabancı ülke vatandaşları sorunlarının takibi için temsilciler tutmuşlardır. Fakat temsilciler hukuka müracaat yerine kişisel ilişkilerle sorunu çözme girişimlerinde bulunduklarını kendi sözleri ile ifade etmişlerdir.     

*Bazı yabancı ülke vatandaşları sorunlarını ülkelerinin konsolosluklarına ve medya organlarına bildirmiştir. Ülkemizde yaşanan bu sorun birkaç fırsatçı dolandırıcı müteahhidin değil maalesef ülkemizin itibar kaybına uğramasına neden olmaktadır. Yabancı medyada ”Türkiye’ye yatırım yapmayın, dolandırılırsınız” diye haberler yayınlanmıştır. Ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaatçılık, konut üretimi dışında birçok sektörün iş imkanı bulmasını sağlamaktadır. Bu haliyle müteahhit kılığına girmiş dolandırıcıların yaptıkları sadece konut alıp dolandırarak mağdur ettikleri kişilerden çok daha fazla sektörü ve insanı mağdur etmelerine yol açmaktadır.”

KOMİSYON KURULMASINI TALEP ETMİŞLERDİ

Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi'nin düzenlediği organizasyonla TBMM'ye giden konut mağdurları daha öncede seslerini duyurmak için girişimlerde bulunmuşlardı.

İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Özgür Karabat, Emine Gülizar Emecan ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya yaşadıkları mağduriyetleri dile getirerek parasını ödedikleri evleri için yarım kalmış büyük toplu konut projelerinin mağdur ettiği yüzlerce vatandaşın hakları için komisyon kurulmasını talep etmişlerdi.

İddialar doğrultusunda gerçekleştirilen açıklamalara istinaden, tarafların tüm cevap hakkı saklıdır.

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183