Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Bu haber kez okundu.

Cumhurbaşkanlığı Ayasofya Kararına Karşı Çıkmış

Ayasofya’yı müze statüsüne sokan 24 Kasım 1943 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından Danıştay’a dava açılmıştı. Dava sonucunda ise Danıştay 10. Dairesi tarafından Bakanlar Kurulu kararı iptal edilerek Ayasofya’nın yeniden cami olmasının yolu açılmıştı. Dava dosyalarına göz atıldığında ise ilginç bir gelişme ortaya çıktı. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin Davacı taraf olarak yer aldığı dosyada, dava edilen tarafın ise Cumhurbaşkanlığı / Başbakanlık olduğu görünüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI AYASOFYANIN MÜZE KALMASINI SAVUNDU

2 Temmuz günü gerçekleşen Ayasofya davasının duruşmasında davacı derneği temsilen İsmail Kandemir ile avukatı Selami Karaman ve Cumhurbaşkanlığını temsilen Hukuk Müşaviri Zeynep Gökçe Zengin katıldı. Gerçekleşen davada Cumhurbaşkanlığını temsil eden avukat tarafından Ayasofya’nın müze statüsünü koruması gerektiğine dair savunma yapıldı. Savunma da, 1934 yılında yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu Kararına karşı yıllar sonra dava açılamayacağı belirtilirken, davacı derneğin daha önce de Başbakanlığa ve diğer kurumlara Ayasofya ile ilgili olarak zaman zaman başvurularda bulunduğu açıklandı.  Başvuru içeriğinin öncekilerden farksız olduğunu savunan Cumhurbaşkanlığı Avukatı,  daha önce açılan davanın reddedildiği ve bu kararın kesinleştiği, işlem hakkında kesin hüküm bulunduğunu söyledi.

Duruşmanın ardından dosyayı inceleyen Danıştay 10. Daire kararını verdi. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi. Ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Ayasoyfa’nın cami olması için kararnameyi imzaladı. Ve Ayasofya Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığına devrildi ve yeniden cami olarak kullanıma 24 Temmuz itibari ile açılacağı duyuruldu.

İŞTE KARAR METNİ



Kent Yaşam Haber Merkezi



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183