Öne Çıkanlar Galatasaray ibb FENERBAHÇE İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Süreçleri Çalışmaları

Bu haber kez okundu.

Çeşme ve Karaburun’da bir lezzet; ’Kopanisti’

İzmir’in Çeşme ve Karaburun ilçelerinde geleneksel yöntemlerle üretilen yöresel peynir Kopanisti, Kars’ta gerçekleştirilecek "Türkiye’de ve Dünyada Yerel Geleneksel Peynirler" sempozyumunda tanıtılacak.
15-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Kars Kafkas Üniversitesi’nde yapılacak olan sempozyumda, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde
geleneksel yöntemlerle üretilen Kopanisti peynirinde tanıtımı yapılacak. Peynirin tanıtımını, Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü Germiyan’ın sözcüsü sosyolog Engin Önen yapacak. Peyniri sempozyumda anlatacak olan Engin Önen, Kopanisti’nin yapılışı hakkında da bilgi verecek.
PEYNİRİN İSMİ NEDEN KOPANİSTİ?
Sosyolog Engin Önen, peynirin isim hikayesini de paylaşarak şunları söyledi:
"Kopanisti sadece bizim yarımadamıza özgü bir peynir; aynen hurma gibi. Öte yandan geleneksel bir gıda; çünkü diğer peynirler gibi endüstrileşmeye, fabrikaya girmeye müsait bir gıda değil. Büyüklerden öğrenilip, el emeği ile yapılabilir. Taze keçi lorunun ustaca ve günlerce karılması ile elde edilen bu peynir, bir dönem adeta yok olma tehlikesi yaşadı. Keçi sürülerinin ve kahyalık geleneğinin azalması, zahmetli bir iş olması ve genç kuşakların ilgi göstermemesi gibi nedenler bunda rol oynadı. Kopanisti, çok önemli bir kültürel miras ürünü. Rum ve Türklerin birlikte yaşadıkları ve komşuluk yaptıkları dönemin ürünü. Adı da Yunanca zaten. Ezilmiş, dövülmüş peynir anlamına geliyor. Eskiden Çeşme’nin birçok bakkalında satılırdı. Köylerde hemen her ailede kendi ihtiyacı için üretilirdi. Özellikle Sakız adasına ihraç da edilirdi. Bölgede o kadar yaygın ve benimsenen bir üründü ki, Çeşme de ’Kopanisti Kemal’ diye anılan bir bakkal bile vardı. Öğrendiğimize göre bu ailenin lakabı olmuş uzun süre kopanisti." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183