Öne Çıkanlar kent yaşam kartal Haber belediye Bağcılar Belediyesi

Bu haber kez okundu.

'İran Haşdi Şabi'ye silah ve mali destek veriyor'

  İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin tamamen İran'ın kontrolünde olduğunu, bu milislere silah ve mali desteği de İran'ın verdiğini öne sürdü.

Hicri, "Haşdi Şabi'nin tamamen İran'ın bir askeri gücü olduğunu en başından beri biliyoruz ve bunu birçok defa da dile getirdik. Milisler, İran tarafından eğitilip silahlandırılıyor. Ayrıca İran, bunlara maddi destek sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Haşdi Şabi'nin Irak içerisinde resmi bir statü kazanmasıyla İran Devrim Muhafızları modeline benzetilmeye çalışıldığını belirten Hicri, "Bundan sonra İran'ın emrinde ve onun talimatını uygulayan bir askeri güç Irak'ta varlık gösterecek." dedi.

Şii milislerin terör örgütü DEAŞ sonrası Irak'ta Kürtler için büyük bir tehdit oluşturacağı değerlendirmesinde bulunan Hicri, şunları söyledi:

”Haşdi Şabi'nin, Irak'taki Kürtler için büyük bir tehdit oluşturacağı kanısındayız. DEAŞ sonrası Irak'ta sorunlar tamamen ortadan kalmayacaktır. İran, Irak'ta tam hakimiyeti sağlamak için her zaman farklı planları uygulamaya koyuyor. Bunları birçoğunu Haşdi Şabi üzerinden gerçekleştiriyor ya da gerçekleştirecek. Bu yüzden Haşi Şabi'nin Irak'taki varlığı, Kürtler için sürekli bir tehdit haline gelecektir."

İKDP, İran'da yasaklı olduğu için Irak'ın kuzeyinde siyasi faaliyetlerini yürütüyor. Partiye mensup olanlar İranlı Kürtlerden oluşuyor.

Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak meclisinde geçen ay onaylanan yasayla "başbakana bağlı silahlı bir kurum" olarak kabul edilerek "yasal statü" kazanmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183